De reis naar grijs

Hebben jullie laatst die foto van Giuliani gezien, de huidige advocaat van Trump? Donkere straaltjes liepen langs zijn hoofd. Uitgelopen haarverfachtige substantie droop over zijn wangen. (kan geen foto tonen, auteursrechten en zo, wel deze link Ik wist niet dat dat nog bestond, zulke slechte haarverf. Dat brengt me op het onderwerp ‘grijze haren’. Ben je al grijs of verf je nog steeds je haren? Of denk je erover grijs te worden? Dit artikel gaat over de reis naar grijs.

Wat heb jij gedaan toen de kappers dit jaar een hele tijd gesloten waren en jij nodig je haar moest laten bijkleuren? De laatste vijf jaar is grijs worden niet meer zo beladen als daarvoor. Voor mannen al heel lang niet (behalve Giuliani dan), voor vrouwen begint het te komen.

Mijn reis naar grijs

Ikzelf heb zo’n tien jaar geleden besloten met verven te stoppen. Het was té veel gedoe. Zeker als je donkerharig bent en wilt blijven, zit je steeds vaker bij de kapper of duik je zelf té vaak de badkamer in. Ik deed het meestal zelf en haatte het. De badkamer zat altijd helemaal onder en ik was gewoon een hele dag kwijt, elke drie tot vier weken.  Dus op een gegeven moment besloot ik mijn reis naar grijs te starten. Heel kort laten knippen; toen was mijn transitie snel geklaard!

Documentaire over de reis naar grijs

Onlangs nam ik deel aan een klein evenement waaraan alleen grijsharige vrouwen mochten meedoen. Wies Verbeek, o.a. journaliste voor het blad Nouveau, kan er namelijk alsmaar niet toekomen haar blonde haren te verlaten en op grijs over te gaan. Ze wilde daarom eens onderzoeken hoe dat nu zit met dat grijze haar. Bij anderen en bij haar zelf.

Voor de begin- en eindscene van de documentaire had ze grijsharige vrouwen nodig, vandaar… Hier is de link van de documentaire die ca. 25 minuten duurt.

Reis naar grijs

Enkele vrouwen uit het begin- en eindbeeld van de documentaire “De reis naar grijs”.

Grey naissance

Een aantal onderwerpen passeren de revue:

  • Word je minder aantrekkelijk gevonden als je grijs bent?
  • Word je ouder geschat?
  • Ga je een grens over als je grijs wordt? Op Instagram is er een grey naissance gaande, waar onnoemelijk veel vrouwen hun reis naar grijs tonen. 
  • Hoe is men in de loop der tijd over grijs haar gaan denken? Hoe was dat bijvoorbeeld in de vijftiger jaren, toen de haarverf werd gelanceerd? Je ziet hilarische en buitengewoon seksistische reclameuitingen over grijs haar bij vrouwen.

Word je ouder geschat met grijs haar?

Verder heeft Wies onderzocht of vrouwen met hun natuurlijke haarkleur jonger worden geschat dan in hun gefotoshopte grijze versie. Het verschil blijkt minimaal; slechts drie jaar ouder. En, ook niet onbelangrijk, ze worden niet minder aantrekkelijk gevonden met hun grijze haar.

Wies gaat ook te rade bij een emeritus hoogleraar psychologie die het geen luxeprobleem vindt dat wij – vrouwen dan vooral – twijfelen over grijs worden. “Het is een worsteling om te zien wat het betekent om vrouw van een zekere leeftijd te zijn in deze tijd”. Het gaat over (een soort nieuwe) identiteit die deze vrouwen zoeken.

Nooit meer terug naar je oude haarkleur

De documentaire Reis naar grijs onderzoekt nog meer aspecten. Het allerleukste vind ik de interviews van de vrouwen die grijs zijn en wat ze ervan vinden. Conclusie is dat al deze vrouwen heel blij zijn met hun grijze haar en nooit meer terug willen naar de gekleurde versie. Jong en oud.

Dus mocht je nog aarzelen. Ga ervoor. Doe de reis naar grijs. Het scheelt een hele hoop gedoe en tijd; daarbij, ook niet onbelangrijk, een heleboel geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *