Hulpmiddelen – Sieraden voor hoortoestellen

Wat zeg je? Hoor ik het nou echt niet goed of ligt het aan het geroezemoes om me heen?” Hoe dan ook, op een dag denk je “laat ik eens een gehoortest doen” en het blijkt dat je een hoortoestel moet aanschaffen. Hoortoestellen zijn een stuk kleiner dan vroeger maar vaak nog steeds geen echt sieraad aan je oor. Daarom ben ik eens op zoek gegaan naar sieraden voor hoortoestellen. Bestaat dat?

Het is niet eenvoudig iets te vinden. Kunstenaars en industrieel ontwerpers doen onderzoek naar de mogelijkheid sieraden voor hoortoestellen te ontwerpen, maar het blijft vaak bij een project. Toch heb ik wel wat gevonden.

Bij Hoorbellen heb je een ruime keuze aan sieraden. Veelkleurig ook. Daar zie je vooral sieraden voor hoortoestellen van kinderen en vrouwen. Bij Deafmetal (hierna genoemd) zijn wel sieraden voor mannen te vinden.

Vrolijk ogende sieraden voor hoortoestellen van Petra Spigt

Sieraden voor hoortoestellen op Etsy

Op Etsy  kun je allerlei kleine sieraden vinden voor niet al te veel geld. Veelal op kinderen gericht, want ja, ook die kunnen hardhorend of doof zijn.

En in deze tijden van mondkapjes verlies je niet alleen gemakkelijk je oorbellen – gisteren weer eentje kwijtgeraakt – maar voor je het weet ook zo je gehoortoestel, zoals laatst een oudere mevrouw tegen mij mopperde. Gelukkig hebben ze daar ook een oplossing voor gevonden.

sieraden voor hoortoestellen

Mondkapje voor mensen met hoortoestellen. Voor oorbellendragers werkt dit trouwens ook goed.

Doordachte sieraden voor hoortoestellen

Bij Deafmetal is de ontwerpster zelf op latere leeftijd hardhorend geworden en vroeg zich af “waarom kan ik de mooiste brillen in alle soorten en maten krijgen en niets op het gebied van hoortoestellen?”

sieraden voor hoortoestellen

Sieraad voor hoortoestel voor vrouwen. Fotografie Tapio Aulu

sieraden voor hoortoestellen

Sieraad voor hoortoestel voor mannen. Fotografie Tapio Aulu

Zij heeft dus over alles nagedacht: gebruikersgemak, schoonheid, hoe je je hoortoestel niet verliest (ook vaak wel een punt, zeker als je hoge kragen en hoofddeksels draagt; én mondkapjes tegenwoordig), het gebruik bij sporten als je veel transpireert en bedenk verder maar wat je tegenkomt. Zij als ervaringsdeskundige weet waarover ze het heeft.

Waarom niet te lang wachten?

Tot slot wat inhoudelijke informatie. Waarom moet je vooral niet te lang wachten met je besluit als je merkt dat je minder begint te horen?

Wies Verbeek onderzoekt ouder worden op allerlei gebieden. Dit stuk is van haar hand. Het volledige artikel vind je aan het einde in de link.

Gehoor wordt minder zonder hoortoestel

Als je door het ouder worden bepaalde geluiden minder goed of niet meer hoort, kunnen de gedeelten van de hersenen die deze gehoorprikkels opvangen achteruit gaan en hun functie verliezen net zoals spieren die je niet meer gebruikt. Horen doe je dus niet alleen met je oren, maar ook met je brein.  Een gehoorapparaat helpt de hersenactiviteit op peil te houden. En dat schijn je niet te bereiken met het harder zetten van de volumeknop. Ook gaat goed kunnen verstaan steeds meer energie kosten. De extra luisterinspanning van onze hersenen kan ook voor tinnitus zorgen.

Hoe eerder je met ‘gehoorrevalidatie’ begint, hoe sneller je hersenen zich zullen aanpassen en en des te groter is de kans dat het functieverlies omkeerbaar is.

Cognitieve achteruitgang en dementie als gevolg van gehoorverlies

Wanneer je niet meer goed hoort, blijkt niet alleen het deel in de hersenen waar het gehoor wordt geregeld niet meer gestimuleerd te worden, ook andere delen van de hersenen worden aangetast. Delen die in verband staan met het geheugen en denken.  Daarnaast kost goed luisteren meer energie; de hersenen moeten meer moeite doen om het gehoorverlies op te vangen, wat ten koste gaat van andere hersenfuncties.

Volgens het toonaangevende medisch tijdschrift  The Lancet is de relatie gehoorverlies en de kans op dementie enorm. Het risico varieert op basis van de mate van gehoorverlies:

  • Licht gehoorverlies verdubbelt het risico op dementie
  • Matig gehoorverlies verdrievoudigt het risico
  • Ernstig gehoorverlies verhoogt het risico op dementie tot wel 5 keer dat van degenen zonder gehoorverlies

The Lancet moedigt daarom  het gebruik van hoortoestellen aan. Door proactief te zijn en gehoorverlies zo snel mogelijk te behandelen, kan het risico op cognitieve achteruitgang worden verminderd.

Wil je het hele artikel lezen, klik dan hier.

Tot slot

Overigens: de hoortoestellen worden steeds kleiner. In bepaalde gevallen kun je zelfs zo’n apparaat in je oor laten aanbrengen. Dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

lees ook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *