Wat straal je uit met je bril?

Wat straal je uit met je bril? Heb je daar wel eens over nagedacht? Je kunt strenger of juist vriendelijker lijken. Artistiek, ingetogen, flamboyant, bescheiden. Wil je een zakelijke uitstraling? Wil je kracht uitstralen of juist heel neutraal ogen?

Je wilt niet opvallen

Als je niet wilt opvallen of als je een bril niet wilt laten opvallen, is een randloze bril een uitstekende keuze. De aandacht gaat dan meer naar je ogen. Voor vrouwen bij uitstek geschikt om met de juiste make-up de ogen nog meer te laten oplichten. Oudere, grijzende of kalende mannen zou ik deze optie afraden.

Je wilt er zijn!

Ga je voor een meer uitgesproken voorkomen, dan kom je terecht bij brillen met een rand, een zichtbaar montuur. Kortom: een bril die je gezicht omlijst en je uitstraling ondersteunt. Hier kun je alle kanten op. Aan de hand van enkele brillen licht ik de verschillen toe. De bril staat natuurlijk niet alleen. Alles hangt samen met je totale uitstraling. Je kunt dat zien bij de bovenste dame op onderstaande foto’s, dat ze bij dezelfde kleding met een andere bril een andere uitstraling krijgt.

Wat straal je uit met je bril – casus 1

wat straal je uit met je bril

Strenger, meer aanwezig versus vriendelijker, meer benaderbaar. Fotografie: Lenny Moeskops

Anne-Marie heeft in beide gevallen dezelfde kleding aan, tamelijk zachte kleuren. De blauwe hoekige bril maakt haar strenger, meer aanwezig door de kleur en de vorm van de bril. Deze bril straalt ook een zekere kunstzinnigheid uit. Rechts gaat de petrolkleur meer in haar gezicht op en de rondere vorm is zachter dan hoekige bril links. Dat maakt haar toegankelijker dan de linkerbril.

Wat straal je uit met je bril – casus 2

Als je naar mij kijkt, zie je op de linkerfoto heftige kleuren met grote contrasten. De patronen in de kleding zijn geometrisch en duidelijk aanwezig. Ook de bril vertoont een groot contrast. Het ronde montuur van de bril zwakt in dit geval niet af omdat zwart en rood een pittige kleurencombinatie is. Al met al, kom je duidelijk binnen in deze kleurencombinatie en dito bril.

wat straal je uit met je bril

Andere bril, andere uitstraling. Fotografie Lenny Moeskops.

Rechts zijn de kleuren een stuk zachter. Aubergine en roze. De bloes heeft een wat diffuus patroon met kleuren die in elkaar overlopen. De uitstraling komt zachter over.

Wat straal je uit met je bril – casus 3

Mannen hebben de neiging voor gemak te gaan, en houden ook vaak van randloos. Doe dat niet als je ouder wordt. Compenseer dat verschil met een bril die je gezicht meer kleur geeft. Uit de oude doos (bril is niet helemaal meer van deze tijd) onderstaande grijze man. Je ziet dat door de kleding meer kleur te geven en hem een bril op te zetten, hij veel meer uitstraling krijgt.

wat straal je uit met je bril

Grijs haar met grijze kleding zonder bril geeft weinig uitstraling. Contrast toevoegen door middel van bril en een donkerblauw shirt doet wonderen voor je ‘aanwezigheid’

Wat straal je uit met je bril – casus 4

Als je kaal bent, heb je geen manen om je gezicht te omlijsten. Dan moet je het ergens anders zoeken. Een bril met montuur kan net dat beetje meer geven. Bakkebaarden of een baard (afhankelijk van de kleur en de onderhoudsstaat!) kan ook wat toevoegen, maar dat terzijde.

wat straal je uit met je bril

Ben je kaal? Zet een bril met een duidelijk montuur op. Fotografie links: Misja Beijers (bewerkte foto)

Wat straal je uit met je bril als je in gesprek gaat

Als je een gesprek ingaat, is het goed je je van tevoren afvragen wat je wilt. Wil je op je werk of in een privésituatie meer of minder autoritair overkomen? Soms wil je toegankelijk overkomen, soms juist écht niet. Als je je het kunt permitteren, is het handig zeker twee brillen te hebben. Al was het maar dat als je bril ineens stukgaat, je niet onthand bent. Maar dat terzijde. Heb je twee verschillende brillen, dan kun je je uitstraling afwisselen als dat nodig is. Handig toch?

Verder is het goed jezelf in de spiegel te bekijken. Ben je donkerharig of blond? Heb je een lichte huid of juist een getinte? Hoe zijn de contrasten in je gezicht? Moet je bril je uitstraling extra ondersteunen of moet je het misschien juist een beetje dimmen. Pas veel verschillende brillen en ga naar een goede opticien met verstand van zaken.

Brillenzaken

Ik adviseer graag de volgende zaken, omdat ik die ken. Uit ervaring of van horen zeggen. Bij de zaak in Schagen moet je écht van uitgesproken monturen houden.

Oogwereld Jongsma in Zaandam

Mooie ogen in Schagen

Lees ook:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *