Voeten en schoenen, welke schoen kies je?

Jaren geleden schreef ik enkele blogs over voeten en schoenen. Vooral over schoenen voor speciale voeten. Intussen heb ik meer onderzoek gedaan. Lees over mijn nieuwe ontdekkingen.

Barefoot schoenen voor mannen en vrouwen

Barefoot schoenen zijn er van verschillende merken en ze hebben alle dezelfde filosofie: je voeten moet het werk doen, niet de schoenen. Veel mensen met voetproblemen lopen ermee weg. Ze zijn niet al te elegant, maar met een beetje fantasie kun je heel goed je kleding ermee combineren. Ikzelf heb ze nooit geprobeerd, maar zodra de winkels weer open gaan, ga ik zeker op onderzoek. Deze site kan je er alles over vertellen. Uiteraard voor mannen en vrouwen. Misschien heb je mensen wel eens op deze schoenen zien lopen? Dit is een tamelijk – in mijn ogen – extravagant voorbeeld van ‘barefoot’ schoenen. De rest zie eruit zoals je van een ‘gewone’ schoen kunt verwachten.

Fivefingers schoenen, een soort ‘barefootschoen’

Extra smalle of extra brede voeten?

Voeten en schoenen: Voor elke soort voet is er wel een schoen. Of het jouw smaak is, weet ik niet, maar er zijn schoenen te krijgen voor de smalle en zelfs de heel smalle voet. Hetzelfde geldt uiteraard omgekeerd.

Soms heb je gewone of toch al brede voeten en dan krijg je er die hallux valgus ook nog eens gratis bij. Je weet wel, zo’n knobbel aan de zijkant van je voeten! Naar schatting heeft 1/3 van de bevolking last hiervan; vrouwen meer dan mannen. Toch zijn voetenleesten vooral gebaseerd op smallere voeten. En als dank voor je ‘afwijking’ krijg je in de categorie bredere voeten, meestal plompe schoenen voorgeschoteld.

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Een schoenmerk heeft zich zelfs gespecialiseerd in deze knobbelafwijking. Hoe cool is dat? En er zitten best aardige schoenen tussen. For ladies only, ben ik bang, heren.

Tip voor beginnende knobbelvoeten

 

Kleine tip voor nog niet uit de hand gelopen voeten qua knobbel: Zijn je voeten nog niet zo vervormd door de knobbels dat je tenen elkaar gaan kruisen? Dan kun je in de zomer best een open schoentje aan. Let dan goed op een sandaal waarbij het leer voldoende dat stuk bedekt.  Elegantie boven alles, toch? In collage zie je een voorbeeld hoe dat te doen.

Heb je een beginnende knobbels aan de zijkant van de voet? Kies dan in de zomer de onderste sandalen die de knobbels mooi verbergen.

Leestbreedte of leestbeschrijving

Een aantal schoenenmerken verkopen verschillende voetbreedtes. Dat is duidelijk aangegeven in de daarvoor bestaande letters. G is de standaardmaat.

Voeten en schoenen voor mannen

Daarnaast gaat het natuurlijk niet alleen om de breedte maar ook om de soort leest. Dit zegt Floris van Bommel bijvoorbeeld: “De leest zegt onder andere iets over de toeloop van de neus en over de hoogte van de wreef van de leest.” Dit is vooral bij mannenschoenen aan de orde.

Jan Jansen bij Zwartjes

 

Veel vrouwen kennen de schoenen van deze Nederlandse ontwerper, maar weet je dat hij ook schoenen voor mannen maakt? Houd je van een beetje bijzonder, dan ben je bij hem aan het juiste adres. Bij schoenwinkel Zwartjes kun je ze kopen. Ze worden gemaakt bij Verschuren, waar Zwartjes ook semi-maatwerk schoenen laat maken. Deze kleinschaligheid heeft een fijne bijkomstigheid; je kunt elk model in je maat laten uitvoeren, en kiezen uit de leerstalen die in de winkel op de Utrechtsestraat, Amsterdam voorradig zijn. Er zijn meer opties dan op de website te zien zijn.

Meer merken met meerdere schoenbreedtes is bijvoorbeeld: Sioux Shop

Voeten en schoenen voor vrouwen

Een verrassing was Think. Ik trof platte schoenen met een brede voorkant en een grappige vorm. Veel schoenen op deze site vind ik ook nogal grof, maar alles went als je niet anders kunt! Think heeft op zijn site een uitgebreide leestbeschrijving per schoensoort. Heel handig als je je schoenen online wilt bestellen. Het leer is tamelijk zacht doordat ze op een plantaardige manier het leer looien.

Het merk Think heeft vele verschillende schoenleesten en breedtes.

Bij VAMOS staat bij elke schoen de leestbreedte heel duidelijk aangegeven. En soms hebben ze ook hier speciale schoenen voor het hallux valgus probleem.

In Clarks heb ik mooie, klassieke, lederen platte veterschoenen gevonden. In het zwart, maar ze zijn in meer kleuren en die veranderen per seizoen. En dan heb ik wel de versie voor de iets bredere voet. Dit soort schoenen zijn wat verfijnder dan de gemiddelde sneaker. Het hangt een beetje van je kledingstijl af of een sneaker dan wel een mooiere leren veterschoen eronder past.

Voeten en schoenen in veel kleurtjes, en gewoon zwart en grijs!

Sommige merken hebben niet speciaal een breedtemaat, maar hier is het materiaal zo soepel dat de schoen naar je voet gaat staan. Giesswein is zo’n merk dat ik van harte aanbeveel voor mensen met gevoelige voeten en die van kleur aan hun voeten houden. Ze zitten als pantoffeltjes en ze hebben 100.000 kleuren. Ze hebben ook gewoon zwart en grijs hoor, dames en heren. Het materiaal, merinowol maakt ze zó comfortabel. Ik begon met model instapper, maar dat vond ik al gauw te veel op een echte pantoffel lijken, dus nu heb ik geveterde exemplaren. Die heb je in twee soorten merino (runners en merino woolknit); beide zijn prima. Je kunt zo ook nog in de wasmachine gooien!

Platte schoenen is the way to go

Intussen stel ik mijzelf tevreden met voornamelijk sneakers en andersoortige platte zolen. Hogere hakken verdraag ik ook niet meer, zoals veel vrouwen van een zekere leeftijd. Problemen met de knieën en zo. Plateauzolen met een subtiel verloop zijn wel oké.

Lees meer:

De eerdere artikelen over voeten en schoenen zijn van zo’n zes tot acht jaar geleden. In die tijd nam ik mijn hoge hakken mee in een tasje. Zelfs dat doe ik nauwelijks meer. Toch gaat een groot deel van mijn schoenen echt niet weg. Ik heb een prachtige collectie Jan Jansen schoenen en die bewaar ik vaak voor de fotosessies met Kleurrijk60plus. En soms toch voor een avondje uit! Na Corona!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *