Moeilijke voeten, toch hooggehakt? Hoofdstuk 2

Mijn voeten zijn breed. Altijd al geweest. Met de knobbels aan de zijkanten heb ik nu een breedtemaatje erbij gekregen. Lastig schoenen kopen dus. Ook omdat mijn voeten gevoeliger zijn geworden. Maar ik wil elegant blijven en dat is een enorme uitdaging.

Hoge hakken lastig

Hoge hakken zijn lastig voor moeilijke voeten. Brede schoenen stralen vaak weinig elegance uit. Dus wat moet je dan doen? Natuurlijk heb ik niet dé oplossing. Wel de nodige tips om jou en mij – inclusief onze brede voeten –  toch (enigszins) leuk geschoeid door het leven te laten stappen.

Tips voor aankoop schoenen brede voeten

Dus hier dames met moeilijke voeten, dwz brede voeten én eventueel ook de zogenaamde Hallux Valgus, de volgende tips:

 • Ga op zoek naar schoenen en winkels met breedtematen in het assortiment.
 • Deze schoenmerken hebben breedtematen: Footnotes (heel sportief), Gabor (ook pumps), Helioform (deze heeft geen eigen site, dus google via schoenenwinkels; stijl sportief en iets gekleder), Rieker. En pumps. Het blijft wat grof allemaal maar in dit schoenenlandschap lukt het kennelijk niet om daar iets echt elegants van te maken.  We moeten het ermee doen.
 • Voeten met Hallux Valgus worden gevoeliger. Het materiaal van de schoen is dus belangrijk. Elastisch materiaal of heel zacht leer (vooral suède en nappa) zijn een aanrader.
 • Je wilt je brede voeten niet nog plomper laten lijken.

Dus:

 • Vermijd te platte schoenen. Brede voeten lijken dan nog breder. Vooral als de uitsnijding laag is. Ballerina’s bijvoorbeeld: niet doen!
 • opvouwbare-ballerinas-fabz
 • Let op de vorm van de schoen. Zorg ervoor dat je bobbels er binnen vallen.

Dus:

 • Bij sandalen moet de band er mooi en ruim overheen vallen.
 • FotorCreated
 • Zorg dat de uitsnede van de schoenneus bij een ronding hoger zit, want je wilt die bobbels bedekken.
 • Of beter nog: een schoenneus in V-vorm.  Je voeten lijken zo slanker.

Elegantie mogelijk?

Zijn er nog wel wat elegantere schoenen die een brede voet leuk kunnen omlijsten? Ja, soms kom ik een schoen tegen waarvan ik denk: Ja, die is het. En hij zit nog lekker ook.

Arche

Arche bijvoorbeeld. Een bekend Frans merk, dat de zachte leersoort Nubuck gebruikt, die naar je voet gaat staan. Precies wat je nodig hebt. Een combinatie van speelse ontwerpen en een goede pasvorm, Veel kleuren bovendien.

FotorCreated-1

Trippen

Onlangs heb ik het Duitse merk Trippen ontdekt. In Antwerpen. Op hun site staan ook de adressen van de winkels die ze in Nederland verkopen. Op het eerste gezicht lijken ze grof, maar wonderbaarlijk genoeg staan ze heel elegant aan de voet.  Het leuke aan Trippen is dat je je schoenen altijd kunt laten repareren. Al is het na 10 jaar.

FotorCreated

Crocs

En ja, zelfs Crocs heeft best elegante sandalen. Ook plattere schoenen die te doen zijn: elastisch en zacht genoeg voor je gevoelige voeten. En sommige exemplaren zijn héél erg licht, als pantoffeltjes.

Tot zover de tips als je nieuwe schoenen koopt. Wat doe je met wat je al hebt?

Tips voor bestaande schoenen – Neem je schoenen mee

Je wilt en kunt je bestaande schoenen nog dragen. Zorg ervoor dat je ten alle tijde lekker kunt lopen. Gemakkelijke schoenen dus. Schoenen die je voeten de ruimte geven en je voeten niet te gevoelig laten zijn. Dus ga je een middagje uit en je weet dat je een stuk moet lopen?

Neem dan je mooie schoenen mee.  Ondertussen loop je bijvoorbeeld op de heel aardige en toch niet al te lelijke Portugese gebreide schoenen van Arcopedico.  arcopedico - rozeIn veel kleuren verkrijgbaar. Dus je kunt zo ook nog matchen met je outfit.  Ze sluiten hoog, dus je ziet de breedte van die voeten niet zo. Ook zo fijn: je kunt ze op 30◦C wassen!

Ook kun je je mooie schoenen kun je op een elegante manier meenemen. Laat die rare plastic tas thuis. Walhalla heeft daar een prachtige tas voor ontworpen. Helaas bestaat de site van deze maakster niet meer. Jammer. Ter inspiratie voor iemand die zoiets wil namaken!

Walhalla-Tas-012-1024x683

Te krappe schoenen oprekken

Als je schoenen hebt staan, die net iets te krap zijn (geworden), dan zijn er verschillende mogelijkheden om ze op te rekken. Ga daar niet te ver in. Want als je die hallux valgus hebt, worden ze alleen maar erger als je ze irriteert. Dus eigenlijk: koop gewoon bredere schoenen. Dit zijn noodoplossingen voor die schoenen die je zo lief hebt.

Oprekken bij de schoenmaker. Meesterschoenmaker Hillies in Amsterdam heeft me daarmee geholpen.  Deze schoenmaker kan trouwens alles. Geen vraag te gek of hij lost hem op. Bovendien vind je in hetzelfde pand zijn schoenenwinkel.

De doe-het-zelfmanier: koop voor eenzelfde bedrag een speciale schoenoprekker. Handig: je kunt deze gebruiken voor de lengte én de breedte.

schoenoprekker_hout_2

Vriezer of oven

Je kunt je schoenen in de vriezer leggen. Maar je kunt ze ook verwarmen, in de hoop dat ze wat beter gaan zitten. Trek de schoen met dikke sokken aan en richt de warme föhn op het wijder te maken gedeelte. Beweeg lekker met je tenen en voet, zodat het materiaal flexibel blijft. Volgens diverse sites zou je met deze methode en de diepvriesmethode een halve tot zelfs een hele maat erbij kunnen snoepen.

Heb je van die uitstulpingen aan de zijkant van je voeten: laat dezelfde Meesterschoenmaker Hillies de knobbeltang gebruiken.

Zakje met water

Vul een boterhamzakje met water, sluit het zakje goed af en vul daarmee je hele schoen op. Is een zakje niet genoeg? Gebruik dan meerdere. Leg de schoen met inhoud een nacht in de vriezer. Doordat het water uitzet, rekt ook je schoen (wat) uit. Nog niet ruim genoeg? Herhaal het hele proces.

 

Happy elegant walking!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *