Klusjesman of directeur. Hoe wil je overkomen?

Er zijn verschillende manieren om een gesprek, een vergadering, een bijeenkomst in te gaan. Afhankelijk van je doelstelling heb je diverse opties. Wil je op de achtergrond blijven? Wil je (wat) duidelijker aanwezig zijn? Wil je een punt maken?

In de kleuren van je kleding kun je daar al een behoorlijk effect mee bereiken. We worden steeds ouder en dus vaak ook grijzer. Als je grijs wordt, verlies je veel contrast. Je merkt dan dat bepaalde kleuren die je vroeger wel stonden, je nu bleekjes maken. Dat heeft ook invloed op hoe je overkomt. Stoffen hebben eveneens invloed op je uitstraling.

Contrasten is autoriteit

Deze man heeft grijs haar, blauwe ogen en blanke huid. De grijze trui op de foto links pas mooi bij zijn grijze haar. De wollen stof geeft hem een zachte uitstraling. Dit is een man die niet wil opvallen en weinig bedreigend overkomt.

contrast is autoriteit

Op de middenfoto zie je dat het donkerblauwe hemd hem veel contrastrijker en dus een pittiger uitstraling geeft. Door hem een bril op te zetten, komt hij (nog) zakelijker over. Met de man links heb je het waarschijnlijk over koetjes en kalfjes. Met de man rechts kun je je voorstellen dat je een zakelijk gesprek hebt.

 Van klusjesman naar directeur

De man links werd in het verleden vaak voor de klusjesman aangezien; nu weet men dat de man rechts directeur van zijn bouwbedrijf is.

metamorfose be-your-best-1

Die weet waarover hij het heeft

Ook de kleding zelf heeft natuurlijk invloed. Stoffen en snit, het speelt allemaal mee. We kijken weer naar de directeur van het bouwbedrijf. Hij wil vriendelijk zijn en toch meer autoriteit uitstralen. Een man die vertrouwen geeft maar zeker ook zakelijk is ingesteld. Hoe krijg je dat voor elkaar zonder direct strak in het pak te zitten? Pak is net té. Combinatie jasje, broek, overhemd blijken hem die autoriteit te geven, die hij zoekt zonder te ver van zichzelf af te staan. Door deze kleding oogt deze tengere man bovendien minder smalletjes, wat ook weer helpt om meer autoriteit uit te stralen.

Mezelf totaal veranderen of niet?

Kort gezegd: hoe kom ik professioneel over zonder direct mezelf totaal te veranderen? Als je samen met mij een intakegesprek doet voor een imagoadvies, gaan we allerlei vragen uit je professionele leven langs. Door die vragen ga jij goed nadenken over wat je wilt, op welk moment. Zo komen we tot een stijlrecept, waarbij je je prettig voelt en voldoende zakelijk overkomt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *