Pasen is groot in Frankrijk. Weken van tevoren zie je overal “chasse aux oefs” aangekondigd.
Paasmis
Kékélia probeert me uit te leggen hoe de Christelijke dagen hier gevierd worden. Als oprechte heiden raak ik binnen een minuut de weg al kwijt. Wel weet ik dat ze Paaszondag naar de kerk gaat. Ze is volstrekt niet praktiserend, maar dit vindt ze wel een bijzondere dag.
Lekker eten
Eerste Paasdag heeft Kékélia haar zoon en vriendin voor de lunch uitgenodigd. Kékélia houdt erg van koken, dus ze heeft een uitgebreid maal klaargemaakt. Normaal gesproken eten de Fransen deze dag lam (volgens goed gebruik stijgen de prijzen voor deze ‘agneau’ flink op deze dagen), maar Kékélia zet vis op tafel, met allerlei lekkere groenten erbij. Kékélia is een prima kokkin, dus het smaakt me prima. Deze keer met een wijntje uit deze streek – Sarthe – erbij. Er wordt weinig gedronken hier. Zelfs het weekeinde vergeten we regelmatig naar de fles te grijpen.
Paaseieren zoeken
Op de zondag van Pasen – vroeg in de ochtend – vliegen de kerkklokken terug naar huis. Op de terugweg laten ze eieren vallen in tuinen en parken door heel Frankrijk. Die gaan Franse kinderen natuurlijk zoeken en opeten op de ochtend van Pasen. Kleine misrekening. Ik had me verheugd om mee te zoeken, in de veronderstelling dat dit tweede Paasdag plaatsvindt. Helaas, het gebeurt Eerste Paasdag en nu zit ik dus in La Guierche te ‘déjeuneren’.
Chocolade
Chocolade is heel belangrijk tijdens de Pasen. Naast Kerstmis is Pasen dé feestdag om flink uit te pakken met chocolade. Volgens de beroepsvereniging hebben de Fransen er zeker 20 euro over om zichzelf de verwennen. Chocolade is werkelijk een zeer grote gewilde heerlijkheid van de Fransen ; gemiddeld genomen eten ze ongeveer 7,3 kg per persoon per jaar. Tegenover 4,5 kilo bij de Nederlanders.
De traditie wordt ook hier voortgezet. Kékélia’s zoon heeft voor een paasei en het toetje gezorgd. “Het paasei kleurt prachtig bij mijn huid”, vindt onze gastvrouw!