Mannen, op zoek naar een overhemd?

Mannen, op zoek naar een overhemd? Weet jij welke maatsoort je moet pakken? Regular fit, comfort fit of modern fit dan wel loose fit of ga je toch voor slim fit dan wel body fit? Het is om danig van in de war te raken al die Engelse benamingen. Hoewel in het Nederlands zou ik ook de weg kwijtraken.  Anyway, ik ga je op weg helpen.

Kijk eerst naar je lijf

  • Ben je atletisch of gewoon slank?
  • Krijg je een beginnend buikje – zie ook….
  • of heb je al een echte buik, buik?

Pas daar je overhemdpasvorm op aan en de juiste maat. En eventueel de soort stof. Op zoek naar een overhemd kijk je of het aangesloten zit. Niet te wijd, niet te strak.

Knellen is kwellen

Bij te nauwe kleding komt je kleding onder spanning te staan. De knoopjes gaan uit elkaar staan en in het ergste geval knappen ze eraf. Als je niet zeker bent van de maat, ga vooral ook zitten, want dan zie je pas echt goed of je overhemd knelt. Of niet. Knellende kleding benadrukt ook een eventueel buikje. Kleding voor een man met een buikje moet aangesloten zitten, maar dus niet knellen.

Ook niet te groot

Dus ben je op zoek naar een overhemd, zie de werkelijkheid onder ogen. Het is niet leuk om toe te geven dat je een grotere kledingmaat nodig hebt, maar als jij je buik(je) wilt verbergen doe je er beter aan om kleding in een maatje groter te kopen. Of af te vallen, ook altijd een optie, toch?

Let wel op, ga ook niet voor te grote kleding. Je lichaam wordt dan een grote bonk. Dat wil je toch niet?  Dus kies voor een hemd dat je buik(je) verdoezelt, niet knelt en ook niet als een hobbezak om je heen zit. Dat moet lukken, toch?

V-hals maakt je slanker

Het is de mode om je overhemd hoog gesloten te hebben. Heel leuk, maar heb je een buikje, dan kun je eigenlijk beter het bovenste knoopje open laten en een V-hals creëren. De V-hals verlengt (V-V, heb je hem door?) je hals, daardoor lijk je optisch langer. Bovendien trekt het oog naar huid en dus weg van je buik.

De kleermaker is je allerbeste vriend

Op zoek naar een overhemd (of elk ander kledingstuk) kan een frustrerende bezigheid zijn, als je niet in de kleding van de gemiddelde man past, want dat is wat confectie is. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar een kleermaker (de Gouden Schaar om de hoek of de kleermaker bij de winkel waar je je kleding koopt) kan altijd alles vermaken. Dat geldt over je overhemden en al je andere kleding.

Kies voor stevige stoffen

Heb je een buik(je), kies dan voor stevige stoffen. Hoe dunner de stof, hoe meer die tekent. Als je het leuk vindt en het past bij je uitstraling of de gelegenheid, dan is spijkerstof een optie. Spijkerstof is zo stevig dat het vaak geen plooien heeft en niet aftekent op de huid. Dus ben je wat massiever gebouwd, met spijkerstof aan je lijf heb je geen last van rimpels. Een stevige stof betekent overigens niet dik en volumineus. Er zijn gradaties, dus let daar goed op als je op zoek naar een overhemd gaat.  Vermijd verder synthetische stoffen. Deze zien er goedkoop uit en zorgen bovendien voor onaangename zweetluchtjes.

De maatvoering

Er zijn vele benamingen voor de verschillende overhemden:

  • regular fit = niet getailleerd = comfort fit = classic fit
  • modern fit = licht getailleerd = contemporary fit = fitted = tailored = loose fit
  • slim fit = sterk getailleerd = smart fit = body fit = tight fit

De meest voorkomende namen staan als eerste vermeld.

Het zal je niet verbazen dat slim fit vooral geschikt is voor de slankere man. Strak gesneden, vaak met wat stretch, zodat het lekker zit. Meestal staat de pasvorm op het label. Niet het geval? Leg het hemd op tafel en kijk of het overhemd een ronding in de taille heeft. Heeft zo’n overhemd ook coupenaden op de rug, dan heb je een slim fit te pakken..

Bij de regular fit is het rugpand recht gesneden. Daardoor sluit de taille niet aan.

En voor de atletische mannen die graag hun spieren laten zien, bestaat er ook nog super slim fit.

Mannen, op zoek naar een overhemd: Succes!

 

Lees ook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *