Overhemdboorden

Overhemden hebben verschillende boorden. Bij welke overhemdboorden – of anders gezegd kraag –  draag je wel of geen das? Als je nooit een das draagt, hoe ga je dan met je boord om? En welke kraag past goed bij jouw gezichtsvorm? De vier meest voorkomende overhemdboorden voor alledag komen aan bod.

De meest voorkomende overhemdboorden in het dagelijks gebruik.

Button down


Omdat we zoveel meer casual zijn gaan dragen, begin ik bij de button down. Bij deze kraag, het woord zegt het al, zitten in de punten van de kraag knoopsgaten die vastgezet kunnen worden aan de knoopjes op het overhemd. Niet bedoeld om een stropdas bij te dragen.

Iedereen kan een overhemd met deze boord dragen.

Cut away

Vrijwel alleen te dragen met een stropdas. Bij de cut away overhemdboord zitten de punten wat verder uit elkaar dan bij de klassieke boord. Daarnaast loopt de kraag naar de punten toe rond en zijn de punten naar buiten afgesneden. Voor deze boord geldt hetzelfde als voor de Wide Spread overhemdboord. Draag een stropdas van een dikkere stof en voor het mooiste effect kies je voor een brede knoop, zoals de Windsor.

Heel geschikt voor iemand met een lang en/of smal gezicht 

Wide spread

Bij een wide spread boord staan de kraagpunten een stuk verder uit elkaar dan bij een traditionele boord. Heel geschikt voor het dragen van een stropdas. Ook voor stropdassen met een dikkere knoop omdat de punten zo ver uit elkaar staan. Als je bekend bent met stropdasknopen: de Windsor knoop gaat hier heel goed mee.

Prima overhemdboord voor iemand met een lang en/of smal gezicht

Overhemdboord
Wide spread overhemdboord

Klassieke overhemdboord

De klassieke boord is een kraag waarbij de punten naar beneden hangen. Met de klassieke boord zit je dus altijd goed; zowel voor net mét stropdas of casual, zónder stropdas. Bovendien is het de meest voorkomende kraag, dus gemakkelijk te vinden.

Deze boord is vooral geschikt voor iemand met een breed hoofd. De lange punten verlengen optisch je hoofd, vandaar.

Klassieke overhemdboord

Zonder das

Als je graag een overhemd zonder das maar wel met gesloten boord draagt, let dan op dat de hals niet te strak zit. Je creëert al snel een onderkin of een extra vel in je nek, die er eerst niet was. Ook niet onbelangrijk: te strak zit gewoonweg niet lekker. Neem liever een boordmaatje groter.

Heb je een korte nek

  • let dan op dat je een kraag neemt die niet te hoog zit. Anders lijkt je nek nog korter dan die al is en geef je een gedrongen indruk.
  • laat het bovenste knoopje los.

En natuurlijk werkt het allemaal andersom als je een lange nek hebt!

Kwaliteit overhemdboorden

Als je wilt dat een boord lekker zit, dan moet het binnenwerk van geperst katoen zijn. Goedkope merken gebruiken kunststof zoals polyester. Niet te zien, maar wel te voelen: kunststof voelt veel harder aan.

Lees ook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *