21. Thuis eten bij de Fransen –  het middageten (le déjeuner)

Mijn deal bij de familie is demi-pension:  ontbjt en avondeten. In het weekend eet ik vaak wel mee, tegen extra betaling. En je weet het: Fransen eten twee keer per dag warm!

Veel werk

Heerlijk hoor, maar wat een werk. Het is al zo’n gedoe om één warme maaltijd per dag te verzinnen. Het blijkt trouwens dat de meeste Fransen misschien dan wel twee maal warm eten, maar zeker niet elke dag twee maal warm koken. De werkenden eten op hun werk in de kantine als die er is. Anders zorgt de baas ervoor dat ze buiten de deur warm kunnen eten, in een restaurant.

De au pair kookt

Ooit in een ver verleden was ik ‘fille au pair’ in Nantes. Koken kon ik amper, maar daar heb ik het snel geleerd, want in dat huishouden werd wel zeker twee maal warm gekookt op de dag. En dat warme eten maakte de au pair dus meestal! Het zou me niet verbazen als dat nog steeds gebeurt. Zo kun je het probleem ook oplossen, nietwaar?

Sandwich als lunch

De Franse sandwich als lunch voor deze vrouw

Lysian werkt thuis, Peggy is de meeste dagen niet met het middageten thuis en de kinderen eten in de schoolkantine. Peggy maakt heel veel extra maaltijden, dus voor Lysian en haarzelf is er altijd wel iets om op te warmen in de middag. Ik ben rond die tijd de deur al uit. In een restaurant zitten in mijn eentje vind ik ongezellig. Bovendien ben ik meestal te laat, want de Fransen eten vrij stipt tussen 12 en 14 uur, zeker in de restaurants. Dan kom ik meestal net het zwembad uit. Dus bij mij is het vaak een sandwich op zijn Frans: baguette met beleg.

 

2 reacties op “21. Thuis eten bij de Fransen –  het middageten (le déjeuner)

  1. Heerlijk bijgelezen!
    Leuk om met je mee te leven Erica. Al die bloesem en die gekleurde huizen lijken me inderdaad een streling voor de zintuigen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *