20. Trentemoult staat er gekleurd op

In zes minuten met de pont naar Trentemoult en je staat in een totaal andere, zeer gekleurde wereld dan aan de overkant van de Loire, het centrum van Nantes.

Mijn hart maakt heel veel sprongetjes in kleurrijk Trentemoult.

Kleurenliefhebber komt helemaal aan haar trekken

Alsof je weer op het platteland bent, zo ontspannen voelt het daar. Natuurlijk ben ik ‘hors saison’, waardoor ik waarschijnlijk hordes andere toeristen misloop. Heerlijk op mijn gemakje loop ik door het voormalige vissersdorp, waar de kleuren van de huizen afspatten. De verf was oorspronkelijk bedoeld voor de rompen van hun boten. De huidige bewoners houden de traditie van de gekleurde huizen in ere. Naar ik begrijp moeten ze strikte regels volgen, qua onderhoud, kleuren etc. Net zoals in Nederland als je onder monumentenstatus valt, nietwaar?

Als kleurengek maakt mijn hart iedere keer een sprongetje als ik weer van die heerlijk contrasterende kleuren van die huizen zie.

Hoe zijn de huizen bestand tegen overstromingen?

De Loire treedt nog wel eens buiten zijn oevers. Daarom zijn de traditionele huizen zijn zo gebouwd dat ze de overstromingen van deze grote rivier kunnen weerstaan.

  • Beneden is de kelder, die kan overstromen.
  • Veilig op de eerste verdieping bevindt zich het woongedeelte
  • Op de tweede verdieping is de zolder.
  • Via de aangrenzende zolders kon men communiceren met de medebewoners zodat de buren elkaar konden zien zonder gebruik te maken van boten tijdens overstromingen.
  • De trappen aan de buitenkant waren bedoeld om bij een overstroming direct op de eerste etage te komen. Vaak werd de trap binnenshuis gedubbeld, zodat je niet áltijd via de buitentrap naar de woonkamer hoefde.

De aanleg van kades in 1850, 1860 en 1888 verminderde het risico van overstroming van de rivier aanzienlijk.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *