19. Nantes, een groene stad

Ineens staat alles in bloei. Opvallend echt héél veel bloeiende bomen en struiken in de Nantes metropool. Nantes zelf is de derde groenste stad van Frankrijk, voorafgegaan door Angers op 1 en Straatsburg op 2.

Hoogste onderscheiding

Al sinds 1980 draagt de stad vier bloemen; dat is de hoogste onderscheiding die je kunt krijgen van het keurmerk Bloemen- stad/dorp. Nantes heeft dit keurmerk als meer dan 40 jaar!Dit keurmerk wordt jaarlijks toegekend door de Nationale Raad van bloemsteden en -dorpen (Conseil National des Villes et Villages Fleuris), na een wedstrijd waarbij criteria tellen als landelijk en plantaardig erfgoed, de bloeiwijze, het respect van het milieu en de leefomgeving.

101 parken

101 parken heeft Nantes op een bevolking van 350.000 inwoners.

Best lastig om dit vol te houden, aangezien elk jaar ca. 8.000 nieuwe inwoners naar Nantes komen. Heel fijn voor de economie van de stad, maar het begint een beetje te schuren met de wens een groene stad te zijn en te blijven.

Magnolia en camelia in hoofdrol

De Jardin des Plantes in Nantes is één van de vier grootste botanische tuinen van Frankrijk. In deze mooie landschapstuin, bekend vanwege zijn camelia’s et magnolia’s, staan ook andere exotische planten en bomen die ten tijde van Lodewijk XV door kapiteins uit Nantes van hun verre reizen werden meegenomen. Die enorme struiken – soms bijna bomen – camelia’s en de magnolia’s zie je trouwens óverál in de Nantes metropool. Nog nooit heb ik zoveel van dit soort struiken en bomen gezien als hier.

Magnolia schrijf je in het Nederlands en Frans hetzelfde, maar in het Frans is het een tongbreker qua uitspraak. Je spreekt de G niet uit. Dat is f**king lastig als je je hele leven de G wel hebt uitgesproken.

Magnolia bloeit in maart en juli

De Aziatische variant – die wij voor zover ik weet vooral in Nederland hebben – bloeit nu. De Amerikaanse magnolia bloeit in juli. Ik kijk naar die enorme, volle, groenblijvende bomen. Dat moet echt een spektakel zijn als die in de zomer bloeien.

Camelia’s bloeien nu ook volop en vaak zijn dat behoorlijk grote struiken.

Heel veel magnolia’s (links) en camelia’s (rechts) in Nantes

De lente is mijn favoriete seizoen en wel heel speciaal dit keer met deze prachtige camelia’s en magnolia’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *