18. Openbaar vervoer weer verstoord

21 maart – Op weg naar buiten waarschuwt Peggy me voor mogelijke verstoringen in het openbaar vervoer. Alweer! Macron heeft zijn wet voor de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd erdoor gedrukt, maar de Fransen zien nog steeds mogelijkheden om hem hoe dan ook te beletten zijn plan door te zetten. Dus zijn er weer demonstraties.

Slechte kaartlezer

Met dit in mijn achterhoofd pak ik een andere bus dan ik had gepland. In de bus kom ik erachter dat dit geen goed idee is. Ik moet uitstappen op een onbekende plek en dan nog 15 minuten lopen naar de halte die ik met de eerder geplande bus veel gemakkelijker en sneller had kunnen bereiken.

Ik ben bovendien een slechte kaartlezer. Als dat maar goed komt. Gelukkig is de weg te voet nogal recht toe recht aan. Pas op het laatst komen er rare kronkels, maar na drie weken Nantes zijn er genoeg herkenningspunten om me in de juiste richting te begeven.

18 lange minuten

Ik haast me om de aansluitende bus te halen. Dat lukt ruim, want die staat op nog 18 minuten wachten. 18 lange minuten, want het scherm blijft maar op die 18 minuten staan. Ook met de andere bussen lijkt het niet op te schieten. Dus toch die demonstraties in Nantes die de boel ophouden. Een mevrouw naast begint te zuchten en wat te sputteren over een trein die ze niet gaat halen. Ik ga nooit op tijd in het zwembad zijn. Verder staat iedereen zwijgend en lijdend te wachten, zoals ik steeds ontwaar bij vertragingen door stakingen en demonstraties. De Fransen lijken murw geworden.

Dan komt de bus die ik normaal gesproken terug naar huis neem. Ik tel mijn zegeningen en stap in. Beter nu terug naar huis.

Naar Nantes op de fiets grotendeels langs de Erdre, zijrivier van de Loire

Op de fiets naar Nantes

Het weer is echter prachtig en ik besluit toch Nantes in te gaan. Op de fiets. Die heb ik tenslotte niet voor niets meegenomen. De helft van de tijd fiets ik langs de Erdre, een zijrivier van de grootse Loire. Driekwartier naar het centrum in een “paysage dénivelé”, zoals ze dat hier zo mooi zeggen. Dat betekent dat je wat moet klimmen en stijgen. Ik heb al ritjes gemaakt en weet enigszins wat me te wachten staat. Het wordt dus een heerlijke rit, heen en terug.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *