Thuiswerken: in pyjama of goed gekleed?

Thuiswerken in Coronatijden betekent dat ook de hele dag in je pyjama of joggingpak rondlopen?

Slobberig thuiswerken?

Als ik zo om me heen kijk, hetzij in het echte leven, hetzij tot mij genomen via de sociale media, dan valt me op dat velen voor gemak gaan.

Anders gezegd: ja, thuiswerken in pyjama; ja, thuiswerken in de gemakkelijkst zittende kleding mogelijk. Lees: slobberig en weinig representatief. Niet je normale kantoordracht zal ik maar zeggen (hoewel dat tegenwoordig op een glijdende schaal zit). In de supermarkt hoor ik op minstens 1,5 meter afstand een klant zeggen: “zo lekker, kan ik in mijn gemakkelijkste kleding thuis werken”

Thuiswerken

Wil je zo bijvoorbeeld een verkoopgesprek voeren?

Voor wie doe ik het?

Maar ook mensen die niet meer werken, kiezen vaak voor gemak. Die make-up, die gelakte nagels, die mooie kleren? “Waarom zou ik?”, zegt een vriendin, “niemand ziet me”.

En dat is nou de crux, lieve lezers: je doet het voor jezelf. Ik weet niet hoe de dames zich voelen die zich normaal gesproken elke dag opmaken en nu niet? In mijn geval komt er rustig tien jaar bij als ik niet wat aan mijzelf doe. En ik kijk thuis toch ook in de spiegel? Dan wil ik toch iets leuks zien terug spiegelen? Of hebben jullie en masse de spiegels de deur uitgegooid?

Thuiswerken

Goed verzorgd is toch leuker om naar te kijken. Fotografie: Lenny Moeskops

Ook bij Zoom

Terug naar de werksituatie. En als je dan een Zoom vergadering hebt, dan kun je toch niet met je hoodie op aan het scherm verschijnen? Ik weet het, niet iedere functie vraagt hetzelfde, maar je doet toch een beetje best?! Het is toch ook uit respect naar de ander om er fatsoenlijk uit te zien, je werkt nog steeds voor een bedrijf.

En gelukkig is daar ook al een snelle oplossing voor gevonden, the Zoom Suit van de deze Britse pensionado Neil Griffiths. Hilarisch.

Goed gekleed: je voelt je anders

Even afgezien van het feit of het wel of niet kan, in je slobberpak thuis zitten werken, het voelt anders als je je fatsoenlijk aankleedt. Het is al lastig om privé en werk goed te scheiden als je thuis werkt. Als je je dan ook nog kleedt alsof je niet aan het werk bent, versterkt dat dit gevoel.

Bovendien: Als jij een klant belt in je nette kleding, dan neem je toch een andere houding aan dan als je onderuitgezakt in je korte broek en T-shirt ( want ja, het wordt ook warmer!) de ander te woord staat. Je voelt je beter voorbereid op het gesprek en je zult meer kracht uitstralen. Met of zonder beeld. En de geleerden zeggen dat werkkleding meer productiviteit genereert.

Op Instagram bekende een meisje dat ze na drie weken in haar pyjama te hebben rondgehangen zich zo fijn voelde toen ze weer wat moois aantrok en haar gezicht had opgemaakt. En inderdaad, ze zag er weer uit als een beauty. Ik bedoel maar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *