Welke kleding bij een uitvaart?

“Wat heb je toch weer een mooie kleuren aan. En je lippenstift die past precies bij je bloes. Dat heb je goed uitgezocht meisje. En die blauwe hoed, wat een práchtige kleur!” Ze zegt dat rustig twintig keer in een uur. Ik vind dat niet erg, ik houd wel van een complimentje.

Uitvaart van een kleurrijke vrouw

Vlak voor Corona toeslaat komt mijn allerliefste tante van 95 te overlijden. We kunnen in een volle zaal met alle aandacht afscheid van haar nemen. Mijn tante hield van kleur en ook toen ze zo vergeetachtig werd, ze zag het altijd als ik iets kleurigs droeg. Dus er was geen enkele aarzeling bij de kleurkeuze van mijn kleding bij haar uitvaart. Ook haar dochter had flink wat kleur uit de kast getrokken en droeg een felrood jasje. “Ze vond dat jasje altijd zo mooi, dus ik vond het gepast het op haar uitvaart te dragen”, was haar commentaar.

Als de overledene van kleur hield, kun je gerust zo’n jurkje bij de uitvaart aantrekken.

Gebruikelijk

Toch is het vrij gebruikelijk om voor de uitvaart in een nette, meestal donkere outfit te gaan. Zwart is allang niet per se noodzakelijk, maar in een donkere kleur verschijnen is wel het meest gebruikelijk. Zo toon je ook respect aan de overledene en de nabestaanden.

Spijkerbroek thuislaten

Respectvol betekent ook: geen spijkerbroeken en niet te veel huid tonen. Je bent hier om afscheid te nemen. Het draait om de overleden persoon en niet om jou. Daar houd je rekening mee. Weet je dat de overledene bepaalde kleding kan waarderen die buiten het geijkte patroon valt, zoals mijn geval, dan kun je natuurlijk daarop je kleding aanpassen.

Speciale wensen

Het is mogelijk dat de overledene speciale wensen had. Dan staat dit meestal ook op de kaart. Je mag bijvoorbeeld juist casual gekleed komen of er wordt gevraagd om een bepaalde kleur in je kleding terug te laten komen.

Uitvaart binnen de Nederlandse cultuur

Dit zijn de richtlijnen binnen de Nederlandse cultuur. Van andere culturen heb ik geen verstand. Ga je naar een uitvaart van een voor jou onbekende cultuur, informeer van tevoren wat van je verwacht wordt. Zo voorkom je rare en ongemakkelijke misstappen.

Laatste tip

Draag je mascara en ben je bang dat je een traantje gaat laten? Zorg dan voor waterproof mascara of sla de mascara over deze dag!

 

9 reacties op “Welke kleding bij een uitvaart?

  1. Goed om te weten wat ik aan kan doen, ik denk dat ik voor een donkere groen zal kiezen. De uitvaartverzorging laten we aan een professional over, we krijgen het zelf gewoon niet voor elkaar. Ik hoop dat het weer een beetje mee zit, dan is de dag iets minder donker.

  2. De opa van mijn vrouw is ziek en zal binnenkort overlijden. Hij heeft gekozen voor cremeren in plaats van begraven en mijn vrouw en ik zullen de uitvaart gaan regelen. Het is goed om te weten dat de meeste mensen in een donkere outfit naar een uitvaart gaan, tenzij anders aangegeven. De opa van mijn vrouw droeg altijd graag een bijzondere stropdas of vlinderstrik. Misschien kunnen we aan alle gasten vragen om dit ook te doen, bedankt voor de inspiratie!

  3. Ik had er nog nooit over nagedacht dat je natuurlijk ook kleur aan kan doen naar een uitvaart. Ik zou dit zelf alleen doen als je de overledene erg goed kende of zeker weet dat de familie dit goed vindt. Het kan absoluut goed bij mensen passen, dan is dat natuurlijk gepast.

    • Ik zie dat je in de uitvaartbranche werkt. wat bijzonder dat dat nooit aan de orde is gekomen, dat er ook nog iets anders is dan zwart of een andere gedekte kleur. Het hangt idd zo af van de overledene, maar ik zal zelf niet gauw zwart aantrekken. Wel denk ik altijd heel goed na wat de beste kledij zal zijn voor de gelegenheid, en vaak zal dat wel in gedekte kleuren zijn (aubergine of bordeauxrood kan bijvoorbeeld ook heel goed). En ik ben bang dat ik in de nabije toekomst daar vaak over zal nadenken, gezien mijn levensfase.

  4. Ik denk ook dat het het belangrijkste is om nette kleding te dragen tijdens een uitvaart. Kleurrijke kleding kan tevens erg mooi zijn. Het hangt er vanaf wat de overledene belangrijk vond of de nabestaanden belangrijk vinden.

    • Zo is het maar net. Ken je overledene, zou ik zeggen! En als je het niet zeker weet, kun je altijd vragen aan de afzender wat men gepast vindt.

    • Dank voor je reactie Marina. Ik ben het helemaal met je eens. Goed gekleed gaan heeft zeker te maken met zelfrespect, maar ook met respect voor een ander. Daarom vind ik het zo belangrijk dat je aandacht besteedt aan je kleding als je naar een bijzondere bijeenkomst gaat, zoals een uitvaart en een bruiloft. Je toont je respect aan de ander door je fatsoenlijk te kleden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *