Zorg dat je er goed uitziet op het scherm

Nu we meer tot de orde van de dag overgaan, is wel duidelijk dat onze manier van werken in dit Coronatijdperk een danige verandering heeft ondergaan.

Uit de media blijkt dat veel mensen er de voorkeur aan geven om vaker thuis te werken. Het lijkt erop dat dat ook gaat gebeuren. Daar komt dan je presentatie weer aan bod, met name als je via je beeldscherm vergadert of anderszins contact hebt met relaties en/of collega’s. Zorg dat je er goed uitziet op het scherm.

Ik heb eerder een blog geschreven over hoe je je kleedt als je thuis werkt ; nu besteed ik extra aandacht aan je presentatie als je via je scherm vergadert.

Net als in het echt

Als je vaak je beeldscherm gebruikt om te communiceren, moet je je hetzelfde gedragen alsof je mensen ‘in het echt’ ontmoet. Zorg dat je er goed uitziet op het scherm. In het echte leven ga je toch ook verzorgd naar je afspraak?  Dan vind je het toch ook prettig als je ziet dat de ander(en) hun best hebben gedaan er representatief uit te zien. Het getuigt van respect naar de ander dat je hieraan aandacht besteedt.

Make-up maakt het verschil

Er is een reden waarom bij elk tv-station make-upartiesten zijn voor zowel de mannen als de vrouwen die op het punt staan ‘on air’ te gaan. Camera’s en sterke verlichting zijn meedogenloos, vooral op een ouder gezicht dat meer ‘onregelmatigheden’ heeft. Dat geldt ook op jouw beeldscherm! Make-up kan een veelheid aan oneffenheden en vlekken bedekken en je huid er gladder en jonger uit laten zien. Kleur toevoegen in de vorm van een mooie roze blusher en een mooie lipstick doen je hele gezicht optillen en verlichten.

 

Wat trek je aan?

Meestal zijn vergaderingen zittend, dus vergeet je onderkant. Concentreer al je inspanningen op het bovenste deel.

  • Vrouwen: Haar, make-up, oorbellen, halskettingen, sjaals en felgekleurde tops zorgen ervoor dat je “kleur” geeft aan het scherm. Maar overdrijf het niet. Het gaat om jóu, niet om je uitbundige sieraden etc. Tenzij het gesprek daar natuurlijk omdraait. 😉
  • Mannen: zorg dat je een mooi overhemd aantrekt, eentje die goed bij je huid kleurt zodat je er fris en fruitig uitziet. Zorg dat je je scheert of je snor of baard goed bijhoudt. Zorg dat je kapsel er verzorgd uitziet. Laat in ieder geval zien dat je er aandacht aan hebt besteed.

Waar staat je scherm om zo gunstig mogelijk over te komen?

  • Op een bureau met een raam erachter? Verplaats het, want anders staat je gezicht in de schaduw met een heldere halo eromheen.
  • Verlichting van de zijkant werpt schaduwen over je heen en je neus ziet er enorm uit.
  • Beste positie is direct tegenover het grootste raam in je huis. Natuurlijk licht valt dan gelijkmatig op je gezicht en zie je er op je best uit.
  • Geen natuurlijk daglicht? Experimenteer met verlichting om te zien wat het beste werkt. Een professionele lamp is niet duur.
  • Zorg voor een rustige achtergrond of een achtergrond die bij het onderwerp past. Een volle achtergrond leidt de aandacht van jou af. Een muur zonder schilderijen etc is prettig en anders zet je een kamerscherm achter je of je drapeert (netjes!) een doek over alles wat kan afleiden.

Draai het scherm goed

Heel vaak hebben mensen hun scherm op een tafel of bureau staan. Dat is te laag. Dan lijkt het net of je met iemand praat die op de grond ligt. Leg een stapel boeken onder je laptop zodat je op “ooghoogte” met iemand praat. Zit je op de bank, leg je scherm op een dik kussen op je schoot voor hetzelfde effect.

Waar is de camera?

Je natuurlijke neiging is waarschijnlijk om tegen het scherm te praten. Dan lijkt het net of je geen oogcontact hebt, omdat de camera hoger zit. Dat groene lichtje daar, boven het scherm. Hetzelfde principe geldt als je ‘selfies’ maakt. Net ff hoger kijken dat je geneigd bent om te doen. Dat is een goede manier om te oefenen omdat je meteen het resultaat kunt zien.

Dezelfde foto met een drukke achtergrond en eentje waar ik het één en ander heb weggepoetst. Om te tonen dat het rustiger overkomt als je niet zoveel “lawaai” op de achtergrond hebt. Plus wat minder opvallende sieraden of uitbundige haarversieringen, haha. Dan kan de ander zich concentreren op de persoon met wie hij of zij spreekt. Oefen van te voren, zie verder hieronder!

Oefen van te voren

Wat je ook doet, oefen van tevoren. Zorg dat je er goed uitziet op het scherm. Je kunt dat doen door foto’s van jezelf te maken via het scherm. Of eerst droogzwemmen qua videobellen met iemand die je kent en je tips kan geven. Samengevat:

  • Kijk hoe het licht valt. Kijk hoe je op het scherm overkomt.
  • Beweeg voor het scherm via de camera.
  • Experimenteer met verschillende hoogtes, zoals hierboven al beschreven.
  • Observeer hoe je de camera inkijkt. Kijk je echt naar iemand of zweef je ergens boven zijn hoofd of kijk je juist in haar boezem?

Collega Elisabeth Kaempffer heeft mij geïnspireerd tot dit artikel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *