LG-3. Het openbaar vervoer, dat wordt ‘m niet

La Guierche- mijn huidige verblijfplaats – is een dorp met 1.000 zielen, zo’n 15 km van Le Mans (dat tussen Parijs en Nantes ligt).

Hoe klein het dorp ook is, de trein stopt hier wel. Hoewel, hij is er vooral voor de forenzen, dus rijdt dit vervoersmiddel op diesel voornamelijk ’s morgens tot een uur of 9 dan één keer overdag omstreeks 13.00 uur en vervolgens wederom aan het eind van de middag tot ca. 20 uur.

Maar ja, Frankrijk zou Frankijk niet zijn of er is iets met het OV. Deze keer belemmeren de spoorwegwerkzaamheden de doorstroom van de enige trein overdag, die van 13.00 uur. En dat gaat 3 tot 4 weken duren.

OV niet optimaal

Nou wist ik wel dat het OV hier niet optimaal zou zijn, daarom ben ik met de auto gekomen. Ook omdat de omliggende dorpen waarschijnlijk ook niet alle even gemakkelijk bereikbaar zijn met het OV. Toch reis ik graag met het openbaar vervoer als dat ff kan, dan beweeg ik tenminste nog een beetje. Maar dat wordt ‘m niet, hier.

Korte afstanden inefficiënt

Met het OV reizen over korte afstanden is hier allesbehalve efficiënt. Als ik geluk heb, kost het me meer dan uur om 20 km te overbruggen met trein en tram, op weg naar het zwembad. Nu met die spoorwerkzaamheden komt daar een half uur bij, niet in het minst omdat ik dan eerst 25 minuten moet lopen!. Met de auto kost het me totaal slechts 20 minuten.

Er is hier nog een zwembad, wat dichterbij. Wil je daar komen, moet je naar Le Mans en dan op je voetsporen terugkeren naar Coulaines waar dat andere zwembad zich bevindt. Dat kost me 1,5 uur voor een afstand van 12 km!

Prijzen ongunstig bij kort verblijf

Natuurlijk heb ik ook de prijzen bekeken. Zijn er speciale prijzen voor 60plussers? Dat is best goed geregeld in Frankrijk. Alleen, om daar echt van te kunnen profiteren, verblijf ik hier te kort. Dus zo neemt dat OV én  veel tijd in beslag én het is begrotelijk.

Wat zeur je vrouw?

Dus wat zeur je dan vrouw? Die auto is toch dé oplossing? Ja, als je van autorijden houdt, als je van die kleine pestweggetjes houdt, waar de Fransen natuurlijk overheen jakkeren, want ze kennen die wegen op hun duimpje.

Ik ga er vast aan wennen. Gisteravond mijn eerste rit gemaakt en dat ging prima. Wat heel fijn is aan die kleine dorpen: niemand lijkt gehaast. Sta je een beetje te kutten met je auto, dan wachten ze rustig tot je je letterlijk je draai hebt gevonden, zonder hun volle hand op de claxon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *