Stoffen: lichaamsvorm en lichaamsbouw

Let jij wel eens op de stof van een kledingstuk? Merk je dat je dan een voorkeur hebt voor bepaalde stoffen? Of heb je geen idee? Want je wist niet dat je daar óók al aandacht aan moest besteden. Stoffen hebben alles te maken met jouw lichaamsvorm en lichaamsbouw.

Zware of lichte stof

Heel algemeen:

  • In lichtere stoffen lijk je over het algemeen minder zwaar dan bij zwaardere stoffen. Maar ja, als je mager bent, kan het weer in je nadeel werken, omdat je dan nog magerder lijkt. Zo is er ook altijd wat!

  • Zwaardere stoffen zoals fluweel, wollen breisels, bouclé geven meer volume aan je lijf. Het voordeel is weer dat je je vetrolletjes niet (zo) ziet en je ondergoed niet aftekent.
  • Een stof met een medium gewicht is vrij neutraal en heeft hierdoor een corrigerend effect. Deze stof valt dan glad naar beneden waardoor oneffenheden minder opvallen.

Daarnaast blazen je lichaamsbouw en lichaamsvorm ook een deuntje mee. Zie het zo: herhaal je natuurlijke lichaamsvormen. Dus:

Lichaamsbouw: Fijn bij fijn

  • Frêle, tenger?  Deze lichaamsbouw vraagt een stof met een fijne structuur. In een grove tweed of dik breisel val je weg.

    Stoffen: lichaamsvorm en lichaamsbouw

    Frêle lichaamsbouw heeft veel dunnere breisels nodig.

  • Ben je grof gebouwd, dan kun je beter dunne tricot uit de weg gaan en de grovere stoffen kiezen. Overigens is de variatie in tricot (“gebreide” stof dus, zoals T-shirtstof, jersey, ‘gewoon’ gebreid ) enorm groot. Let maar eens op bij de tops. Kies daar dan een dikkere kwaliteit.

Lichaamsvorm: Rond en recht*)

  • Ronde lichaamsvormen vragen soepele stoffen (rechterfoto)  terwijl stijve stoffen je verzwaren (linkerfoto). De stof zal immers niet mooi aansluiten bij je lichaam, wijd blijft uitstaan en doet je zwaarder lijken.

    Stoffen: lichaamsvorm en lichaamsbouw

    Stijve stoffen passen niet bij een lijf met ronde vormen. Dus links is fout, rechts is goed.

  • Rechte lichamen willen stijvere stoffen.

    Stoffen: lichaamsvorm en lichaamsbouw

    Rechte lichaamsvorm: stijvere stoffen

  • Hoekige schouders, heupen en knieën? Kies dan stoffen (en modellen) die de rechte lijnen herhalen en wat van het lichaam afstaan. In zeer soepele, gedrapeerde stoffen ziet je lichaam er slap en vormloos uit. Je hebt een stof met wat meer structuur nodig.
  • Ben je vrij recht boven de taille en rond vanaf de heupen, dan kun je beter kiezen voor een stijve stof op het bovenlichaam en een soepele rok of broek.ce8bf6e0-617f-4df2-8fb5-0cea190dd6bd
  • Een soepele, stevige stof zoals suède werkt corrigerend en kan gebruikt worden om het buikje of het achterwerk wat slanker te doen lijken.

Glanzende of matte stof

En dan heb je een stof die glanst of juist mat is. Glans,ik ben er dol op, maar het kan zo verraderlijk zijn. Glans trekt namelijk de aandacht en doet je voller lijken. Dus let bij een glanzend kledingstuk dat het dáár glanst waar jij dat wilt. Dus bij je prachtige décolleté en niet bij je “love handles”. Let ook op dat in de stof zelf geen oneffenheden zitten (zoals drukknopen, een weggemoffelde rits), want bij een glanzende stof zie je alles, zoals ik laatst merkte toen ik weer eens viel op zo’n glanzende rok. Glanzend kan ook reuze sexy zijn, bewijst Marilyn Monroe als ze door het gangpad loopt in “Some like it hot”.

Mix en match

Matte stoffen, die  slanken dus juist af omdat ze het licht niet weer kaatsen maar absorberen. Ze trekken hierdoor geen aandacht. Contouren en kleuren zie je minder. Je kunt hierdoor dus heel leuk spelen met mat en glanzend, door daar waar je wilt de aandacht te leggen met een glanzende stof.

Stoffen: lichaamsvorm en lichaamsbouw

Trek met de glanzende stof de aandacht naar je prachtige benen.

*) Als je niet weet wat voor soort lichaamsvorm je hebt, vraag dan een kledingadvies aan. Dan gaan we dat samen onderzoeken en aan de hand van de uitkomst krijg je te horen welke soort kleding jou het beste staat.





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *