Zijn je kledingaankopen de investering waard geweest? – 2

Zijn je kledingaankopen de investering waard geweest? Hoe ga je dat na? In mijn blog van januari 2020 zijn je uitgaven en je wensenlijstje al aan bod geweest. Nu belichten we onderstaande onderwerpen:

Draag jij je kledingaankopen regelmatig?

In 2018 is er onderzoek gedaan naar hoe vaak wij onze kleding dragen. In twintig verschillende landen in 18.000 kledingkasten. Wat blijkt? Nederland komt er niet zo goed vanaf. In een jaar wordt 71% van onze kleding niet gedragen. Overigens geldt dit voor vrouwen. Mannen worden minder vaak onderzocht. Die zijn kennelijk wat minder koopziek dan het vrouwelijke deel van de bevolking!

Het lijkt mij nogal veel en ik herken me daar niet in. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik nogal veel kleding heb. Dus hoe vaak ik iets draag, is minder dan de gemiddelde vrouw. Maar ik draag de meeste van mijn kleding zeker regelmatig. Het ene stuk natuurlijk meer dan het andere. En het ene jaar meer dan het andere. En jij? Hoe vaak draag jij je kledingstukken?

Ga na hoe vaak je je kleding draagt

  • Je kunt het gebruik nagaan zoals ik het doe: met de losse pols of de Franse slag, zo je wilt. Maar niet iedereen heeft zijn of haar kleding zo in haar hoofd geprent als ik.

Houd jij je kledinguitgaven bij? Dat kan in een schriftje of in excel. Wat je het gemakkelijkste vindt.

  • Vanaf 2020 systematisch bijhouden in een schriftje is ook een mogelijkheid. Ben je meer digitaal gericht?  Houd dan in een excel sheet bij hoe vaak je iets draagt en met welke andere kledingstukken en/of accessoires.
  • Wil je je kledingcombinaties beter memoreren? Maak foto’s. Grote kans dat je bepaalde onderdelen in je garderobe vaker gaat aantrekken.

Kledingaankopen de investering waard?

En als je dan enig inzicht hebt, wat is dan je conclusie? Zijn de de kledingaankopen de investering waard geweest? Houd hierbij een aantal dingen in je achterhoofd als je tot beoordeling overgaat:

Combinatiemogelijkheden – Je kunt het kledingstuk of accessoire bij voorkeur met minimaal drie (voor mannen twee, omdat ik ervan uitga dat jullie minder kleding hebben hangen) stukken uit je garderobe combineren.

Kwaliteit boven kwantiteit – Je draagt het kledingstuk niet zo vaak als je zou willen, maar het is van klassieke snit en goede kwaliteit, en (dus) weinig modegevoelig. Dus het kan eigenlijk nog jaren mee. Dan is het niet zo erg als je het niet zo vaak draagt. Want over de jaren genomen, draag je die kleding toch vaak genoeg om de investering waard te zijn.

Ik bewaar mijn mooie kledingstukken heel lang. Sommige stukken zelfs 20 jaar of meer. Met name mijn tweedehands en vintage zijn vaak van uitstekende kwaliteit. Een kwaliteit die ik me vroeger nooit had kunnen veroorloven, maar nu door hun tweede leven zijn sommige prachtige stukken kostentechnisch heel haalbaar. Dus zeer zeker zijn deze kledingaankopen de investering waard geweest.

Mode komt en gaat. Deze bandplooibroek uit de tachtiger jaren kan weer. In een prachtige wollen stof. Kwaliteit bewaren loont. Foto: Misja Beijers

Niet zo vaak gedragen, gaat langer mee – Maar ook gewone T-shirts, blouses of overhemden kun je best lang bewaren, juist als je ze niet zo vaak draagt. Dus niet vaak dragen, kan de levensduur van je kleding verlengen. Heb je daar wel eens aan gedacht?!

Het is er niet van gekomen, maar het blijven mooie stukken – 

  • Er zijn mensen die zeggen dat als je een kledingstuk een jaar niet hebt gedragen, je dit weg moet doen, Wat een onzin. Misschien schaf je de volgende keer iets aan wat er wel mooi bij past en dan ga je het weer dragen.
  • Of je vindt dat de kleding uit de mode is geraakt. Bij mooie stukken: gooi ze niet weg als je de ruimte hebt. Mode komt en gaat. En ik kan het weten, maar daarover een volgende keer meer.

Lees ook

 

Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *