Kledingaankopen, houd jij bij hoeveel je uitgeeft? – 1

Nog goede voornemens voor 2020? Bijvoorbeeld: je kledingaankopen bijhouden? Wat je koopt, hoeveel je aan ieder stuk uitgeeft en zeker ook: hoe vaak je het draagt? Ik bedoel hiermee niet alleen kleding maar ook accessoires, zoals schoenen, tassen, sieraden, sjaals, panty’s en sokken, hoofddeksels, noem het maar op. En zijn die aankopen de investering waard geweest? En mannen, kijk zeker mee. Ook voor jullie kan dit stuk interessant zijn. 

Houd jij je kledingaankopen bij? Het gaat hier alleen om de kleding zelf, niet de accessoires. Dat komt een volgende keer aan de beurt. Het is goed om inzicht te krijgen in:

  • Je uitgaven (heb je een budget bijvoorbeeld en houd je je daaraan?). Of gewoon om eens inzicht te krijgen in hoeveel je uitgeeft. Alle kleine beetjes kunnen enorm oplopen in een jaar!
  • Heb je een wensenlijstje en houd je je daaraan?
  • De combinatiemogelijkheden met anderen stukken uit je garderobe.
  • Draag je je kledingstukken regelmatig of komen sommige exemplaren amper uit de kast (feestkleding niet meegerekend!)
  • Zijn je kledingaankopen de investering waard geweest?

Uitgaven

Stel jij een kledingbudget op per jaar? En zo ja, houd jij je daaraan? Ikzelf houd al jaren bij hoeveel ik uitgeef aan kleding. Inclusief accessoires en vermaakkosten. Dat is behoorlijk confronterend. Niet dat ik me inhoud hoor, maar het is wel goed om te zien waaraan ik mijn geld besteed.

Stel jij een kledingbudget op Houd jij je uitgaven van kledingaankopen bij?

Ene uitgave is investering meer waard dan andere

Bedenk je bijvoorbeeld welk soort kledingstuk meer de investering (en misschien meer geld) waard is dan het andere. Een buitenjas bijvoorbeeld draag je vaker dan een jurkje of lange broek. Als je dus een mooi exemplaar aanschaft waarvan de prijs je doet schrikken, bedenk dan hoe vaak je die jas draagt. Ook als je meer jassen in je kledingkast hebt hangen, is het over het algemeen nog steeds zo dat je deze vaker aanhebt dan genoemd jurkje of pantalon. En in de winter is het belangrijk dat je een jas draagt die je lekker warm houdt als het weer guurder wordt. Daar mag dan best een paar honderd euro of meer aan besteed worden. Zo heb ik een jaar of vier geleden zelfs een buitenjas op maat laten maken. Ik kon niet vinden wat ik zocht. Dat was geen koopje, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Hij is bijzonder, precies de lengte die ik wilde en heerlijk warm. Elke keer met koud weer is de jas een feest om te dragen.

Een jas op maat laten maken is ook een oplossing als je niet kunt vinden wat je zoekt. Hier zit nog een extra wollen vest onder wat heerlijk is bij echt koud weer.

Wensenlijst bijhouden

Maak JIJ wel eens een wensenlijstje als je door je garderobe snuffelt? Zo van: dit ontbreekt nog in mijn garderobe en als ik dat en dat zou kopen, dan zou ik bepaalde kledingstukken vaker combineren. Je kunt kijken wat ontbreekt aan jasjes en vestjes. En voor de mannen: misschien een gilet? Ook heel hot tegenwoordig. Of welke rok, jurk of pantalon je garderobe kan verrijken. Maar ook kun je nagaan of er nog accessoires zijn, die node in je garderobe ontbreken: schoenen, tassen, sieraden, panty’s, gezellig gekleurde sokken voor de mannen, hoeden of petten, en sjaals.

En maak jij wel eens een wensenlijstje als je (digitaal) gaat winkelen? En als je al dan niet gepland gaat winkelen, bedenk je elke keer waarbij je je nieuwe aanschaf kunt dragen? Als je je aan je wensenlijstje houdt, kun je je eventuele (en ongecoördineerde) drang naar meer kleding indammen.

Misschien iets om over na te denken? En vervolgens in de praktijk te brengen?

De volgende keer ga ik nader in op de onderwerpen:

  • Combinatiemogelijkheden van je kledingaankopen
  • Draag je je kledingstukken regelmatig of komen sommige exemplaren amper uit de kast (feestkleding niet meegerekend!)
  • Zijn de kledingaankopen de investering waard geweest?

Lees Ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *