Je kledingaankopen (heel) lang bewaren – 3

In twee eerdere blogs heb ik geschreven over kledingaankopen. Hier komt deel drie. Over kledingaankopen (heel) lang bewaren. Want de mode komt telkens terug. Vaak in iets ander jasje maar veel minder dwingend dan enige decennia geleden. Dat betekent dat je je kledingkeuze veel ruimer kunt interpreteren dan toen. Dat geeft veel vrijheid. En dit geldt niet alleen voor vrouwen, mijne heren, hoewel die het op kledinggebied een stuk gemakkelijker hebben. Sorry!

Leg de kleding uit zicht

Het loont de moeite sommige kledingaankopen (heel) lang te bewaren. En als je de ruimte hebt, zou ik het ook doen. Hoe vaak hoor ik niet mensen zeggen “ik wou dat ik dat en dat kledingstuk nooit de deur uit had gedaan; het was een prachtig stuk en is nu weer terug in de mode.”

Is je kast niet groot genoeg, maar heb je een goede zolder of een rommelkamer waar nog wel het één en ander in past? Leg het daar neer, hang het op. Doe het van mijn part in een vuilniszak en kijk er jaren niet naar. Ik heb het gedaan, gewoonweg omdat ik van bepaalde stukken geen afscheid kan nemen. En zo kun je zonder al te veel moeite je kledingaankopen (heel) lang bewaren.

Kleding in de mode, uit de mode en weer in de mode

Jarenlang heb ik mijn zelfgebreide truien bewaard. Jaaarenlang, namelijk sinds de 80er jaren. Op zolder. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen ze de deur uit te doen. Zoveel werk heeft me dat gekost. Overigens heb ik soms toch wel eens een exemplaar weggedaan. Spijt als haren op mijn hoofd, want de mode herhaalt zich. Nooit één-op-één, maar toch…

Lang verhaal kort: als je kwalitatief goede spullen hebt, als ze ook nog een klassieke snit hebben of ze zijn heel bijzonder. Je hebt bovendien de ruimte: bewaar ze… over een tijdje kun je ze weer dragen. Een prachtig voorbeeld is wel de wijde broeken. Hoe vaak die al teruggekeerd zijn in de mode! En zo kan het zijn dat ik mijn Dries van Noten van 12 jaar geleden weer in volle glorie kan dragen.

Je kledingaankopen (heel) lang bewaren

Een vintagebroek van Puck en Hans uit de 90er jaren. In picobello staat en kun jij zien dat het een oude broek is uit vervlogen jaren?

En een aantal jaren geleden heb ik een authentieke Puck en Hans gekocht, ook zo’n wijde broek uit begin negentiger jaren. Zo mooi en nu zo betaalbaar (nou ja, alles is relatief…) En zoals in de documentaire ver dit illustere, nuchtere en buitengewoon sympathieke modestel blijkt dat heel veel mensen hun kleding hebben bewaard. Zoveel dat ze er enkele jaren geleden een complete tentoonstelling aan konden wijden. Nou waren dat heel dure stukken, dus die gooi je niet snel weg. Ook niet als het uit de mode raakt.

Geef je eigen draai eraan

Prachtige stoffen gebruikten ze, dus je wacht tot het weer in de mode komt of je geeft je eigen draai eraan. Je kunt zo’n kledingstuk ook veranderen, of letterlijk iets anders van maken. In de documentaire over Puck en Hans laat Puck zien dat zij indertijd veel geborduurde banden kochten. Die zaten aan Indiaanse sari’s. Sari’s zijn vaak gemaakt van dunne zijde. De stof vergaat en dan blijven de banden over. Kijk eventueel ook zo naar een kledingstuk als de snit je bijvoorbeeld niet meer bevalt.

Je kledingaankopen (heel) lang bewaren

Weer van zolder gehaald, mijn zelfgebreide trui uit de 80er jaren. Een ceintuur erom heen en is weer volledig van deze tijd.

Ik heb mijn truien van zolder gehaald en zie, een aantal exemplaren kan ik met wat kunstgrepen toch weer aan. Eén van die truien is 100% wol, wat is dat toch lekker warm! Kriebelt wel,  dus een T-shirt eronder en ik ben weer het vrouwtje. En ja, ik heb nog steeds min of meer dezelfde maat. Is dat bij jou niet het geval, kijk dan wie je in je omgeving blij kunt maken met zo’n vintage kledingstuk!

lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *