Reserveonderdelen in geval van nood

Wat irritant toch die losse knoopjes in een plastic hoesje in het jasje dat ik net gekocht heb. Ik ben echter te lui om het eruit te knippen. En dat is maar goed ook, want dat zit er niet voor niets. Het zijn reserveonderdelen.

Reserveknopen

Extra knopen bij aankoop altijd bewaren.

Het zijn reserveonderdelen, om precies te zijn reserveknopen. Ze kunnen bovenin aan het etiket zitten of in de zijnaad, waar vaak het wasetiket zit. Het beste is ze te laten zitten. Mochten de knopen verkleuren na enkele wasbeurten, dan kleuren deze mee. Ik vind het zelf altijd een gedoe en knip ze meestal – heel eigenwijs – toch af. En berg ze op in mijn naaidoos. Wil je dat ook doen, markeer wel bij welk kledingstuk ze horen. Dat maakt het terugzoeken wel zo gemakkelijk. Nog gemakkelijker is om al dit soort extra knopen bij elkaar in één doos te doen, gemarkeerd en wel. Dan zie je snel genoeg waar je wat voor nodig hebt.

Reservelapje

Nog een tip over reserveonderdelen in je kleding. Soms zit er in een leren kledingstuk een extra lapje. Voor als er onverhoopt iets gebeurt met je prachtige nieuwe aanschaf. Haal het er NIET uit, zoals bij die knopen. Leer verkleurt namelijk op den duur en je lapje kleurt dan mee. Mocht je dat lapje dan een keer nodig hebben, dan heeft het dezelfde kleur als de rest van je kledingstuk. Handig hè?

Laat dit leren lapje in je jas zitten!

Reservezoom

Laat jij je kleding ook wel eens vermaken. Strakker of korter bijvoorbeeld? Is jouw kleermaker of Gouden Schaar dan ook zo vriendelijk om dat afgeknipte stuk stof bij te voegen? Vrouwen: bewaar die stukken, je kunt er altijd een bijpassende haarband van maken of een ceintuur als er genoeg stof over is. En voor de man die van een pochet houdt, is dit overgebleven stuk stof ook een uitkomst.

En mocht je onverhoopt toch een scheur in je kleding krijgen (vooral bij vintagekleding kan het heel goed van pas komen), dan heb jij je reserveonderdelen klaarliggen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *