Jaren heb ik geprobeerd de man aan het linnen te krijgen… tot op een dag het echt heet was en hij toch maar die broek van dat heerlijke, luchtige materiaal aantrok…
Wat een stof voor warm, heet, heter, heetst weer! Linnen is luchtig, linnen is stijlvol. Hemden, blouses, jurken, broeken, je wordt er echt gelukkiger van als het snikheet is buiten. Zelfs met lange mouwen en lange broeken.
Voordelen linnen
Waarom is dit materiaal zo heerlijk luchtig te dragen in de zomer? Het houdt de warmte niet vast, omdat
- de kleding meestal wat wijder zit
- het lucht doorlaat
- het materiaal razendsnel vocht opneemt en weer afgeeft aan de omgeving. Het kan 20 procent van zijn gewicht aan vocht absorberen zonder dat het klam aanvoelt.
Verdere voordelen
- De stof is hypoallergeen, wat zoveel wil zeggen dat je een lage kans op een allergische reactie hebt
- Het materiaal heeft een hoge slijtvastheid, het gaat langer mee dan katoen.
- Linnen is vele malen milieuvriendelijker dan katoen. Weinig water, geen pesticiden en de gehele plant wordt verwerkt tot linnen. Niets wordt weggegooid.
Nadelen linnen
Je gaat niet kreukvrij door het leven
Dat is de voornaamste reden van de man om jaren lang te weigeren linnen te dragen. Je kunt het ook als de charme van de stof zien en die charme zie je een stuk sneller als je merkt hoe comfortabel het draagt bij tropische hitte.
Na een wasmachinebeurt strijk je je kledingstuk natuurlijk wel even, maar is het na een dag dragen niet vies, dan hang je het op een hanger te luchten.
Linnen krimpt
- Bij natuurlijk drogen krimpt het 4-5%.
- Doe je je kledingstuk in een hete droger dan loop je de kans op 10-15% krimp.
Duur
Het materiaal kan duur zijn: Het proces om te maken is arbeidsintensiever dan bij andere materialen. Dat is ook de voornaamste reden dat linnen duurder is dan katoen of andere textielsoorten. Bij Uniqlo heb je voor redelijke prijzen een ruime keuze aan kleding van dit materiaal. Voor vrouwen, voor mannen
Wasvoorschriften
Linnen droogt van nature heel snel.
- Je kunt het materiaal gewoon aan de lucht drogen. Centrifugeren kan dus heel kort gehouden worden en kan überhaupt niet nodig zijn.
- Je kledingstuk kan in de droger maar het is niet echt nodig. Bovendien is de kans op krimp hoger (zie hierboven)
LEES OOK:
Travelstof – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 1
Viscose – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 2
Nylon – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 3
Tweed – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 4
Go glam met kledingstoffen – deel 5