De spencer weer in de mode?

De spencer, zo’n trui zonder mouwen. Is die terug van weg geweest? Ik heb er in ieder geval enkele, maar het is niet alsof ik zo overal tegenkom.

Spencer heeft iets stouts

Spencers hebben iets geinigs, iets stouts. Ik zag er weer enkele in volle glorie op de tentoonstelling Royals en Rebels in het Haagse Kunstmuseum. In de twintiger jaren van de vorige eeuw komt sportkleding in de mode. Daar hoort dit kledingstuk kennelijk ook bij. Kijk maar naar deze onderstaande meneer in zijn pofbroek en spencer.

De mouwloze trui alias de spencer (hier links te zien op de mannenpop). Ook nu nog steeds heel leuk om te dragen. Meestal nog te vinden in tweedehandszaken.

De spencer in de jaren 20 van de vorige eeuw. Vooral gedragen als sportkleding.

Prins Edward van Wales

Het is Prins Edward van Wales die het kledingstuk in de twintiger jaren van de vorige eeuw introduceert als hij een spencer van de eilandbewoners Fair Isle cadeau krijgt. Dat is waar die spencers oorspronkelijk vandaan komen. Hij wordt vervolgens gefotografeerd tijdens het golfen. Een internationale trend ontstaat. Het Schotse eiland raakt met zijn spencers opnieuw in de populariteit in de jaren zestig en zeventig, als gevolg van de dan heersende retrotrend.

Paul McCartney

Paul McCartney begint er mee. In de TV-film Magical Mysterie Tour van de Beatles uit 1967 draagt hij zo’n Fair Isle exemplaar. In verband met auteursrechten durf ik geen vrolijke foto van hem in zijn spencer te plaatsen.

Waar vind je de spencer?

En nu draag ik graag mijn steentje bij om de spencer nieuw leven in te blazen. Ik heb er zelf intussen drie!

Spencers gekocht in tweedehandszaken.

Ze zijn niet eenvoudig te vinden, deze kledingstukken. Je moet goed zoeken, hoewel ik laatst bij COS een aantal aardige mouwloze exemplaar zag. Let wel op de samenstelling van het materiaal als je dat belangrijk vindt. Vind je het te “nep” (lees: polyester en dat soort garens), dan kun je beter gaan zoeken in tweedehands zaken. Daar zijn de de materialen vaak zuiverder, althans, als je wat oudere kleding vindt.

Zipper in Amsterdam verkoopt ze bijvoorbeeld. Als je goed weet te neuzen, dan kun misschien scoren bij Gideon in Amsterdam (google hem op de verschillende adressen). Mij is het in ieder geval gelukt. Verder heb ik laatst een zeer knuffelbaar exemplaar gekocht bij Sebastian de Herder in Middelburg (rechtsonder met Minny Mouse).

Lees ook

Mannentruien

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *