Daten en lichaamstaal

Je gaat voor de eerste keer daten. Je ultieme outfit voor de eerste date hangt klaar. Nu aandacht voor de rest.

Fris geschrobd

Je schrobt jezelf lekker schoon en trekt je outfit aan. Je aarzelt: wel of geen geurtje? Hoe dan ook: wees spaarzaam! Je hoeft niet naar de hele parfumerie te ruiken. Ruiken is een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht. Het kan ook best zijn dat je date fris ruikt, maar dat je de geur toch niet prettig vindt. Dat ligt heel persoonlijk. En het is wel een punt om op te letten. Want als je verder gaat, dan komt het toch een keer: de eerste kus. Dat wil je wel met iemand doen, die je lekker vindt, toch?

Gilbert Rodriguez-1928102042_1f6f467eea_o

Dé plek om te af te spreken

Oké, je bent er klaar voor. Jullie hebben afgesproken op een plek waar je elkaar kunt verstaan. Tenslotte wil je wel kunnen horen wat de ander zegt, want hoe leer je elkaar anders kennen? Dus ga je een café in, let op de akoestiek, staat de muziek niet te hard? Anders ga je lekker een wandeling maken of naar een tentoonstelling als dat jullie beider interesse heeft.

Hallo!

Hoe zeg je elkaar nu gedag? Geef je meteen een welkomstkus? Geef je formeel een hand, of zwaai je maar wat? Het blijft een beetje lastig. Doe wat goed voelt. En als de ander je een kus wil geven en je voelt er niets voor, dan zeg je dat. Vriendelijk natuurlijk! Je kunt ervoor kiezen niets te zeggen. Maar als je het echt niet wilt, straal je dat uit: Je trekt je wat terug, kust in de lucht, misschien vertrek je zelfs wel je gezicht. Voilà: Dat is je eerste contact met lichaamstaal!

liefdeBE2

Staan of zitten?

Verschillen jullie veel in lengte? Ga dan bij voorkeur zitten en stel die wandeling nog even uit. Gelijke ooghoogte maakt een gesprek een stuk gemakkelijker. Bovendien voorkomt het een stijve nek door teveel omhoog of naar beneden te kijken.

Wat-je-lengte-te-maken-heeft-met-het-succes-van-jouw-date_mh_crop638x416

Kijk naar elkaar

Oogcontact is belangrijk. Als je iets vertelt of je luistert naar de ander, kijk je date aan. Dat wil niet zeggen dat je de ander constant diep in de ogen staart, maar toon via regelmatig oogcontact dat je je date hoort dan wel ziet. Merk je dat de ander telkens wegkijkt? Grote kans dat hij of zij zich ongemakkelijk voelt. Het kan natuurlijk ook dat de ander gewoonweg niet is geïnteresseerd. Als je dat vervelend vindt, benoem het. Dat breekt misschien het ijs en anders weet je meteen waar je aan toe bent.

Ontspan

Heb je ervoor gekozen ergens neer te vleien? Zorg dat je er ontspannen bijzit. Ontspannen betekent ontspannen, niet uitgezakt in een stoel hangen. Vind je het toch erg spannend en merk je dat je verkrampt? Handen in een knuist, je rug doet zeer, dat soort dingen? Verzit even, beweeg het verkrampte lichaamsdeel en probeer opnieuw.

Glimlach

En dan, (glim)lach regelmatig. Een lach zegt meer dan duizend woorden.  Dat geeft je een goed gevoel en ook de ander gaat zich onbewust beter voelen. En dan heb je het allebei meer naar je zin. Bovendien zegt een Schots grapje: “Glimlachen kost minder dan elektrische stroom en brengt toch meer licht.”

images

Elkaar weer zien?

Verloopt het gesprek plezierig? Hebben jullie veel raakvlakken? Voel je je op je gemak? Is er regelmatig dat oogcontact en hebben jullie veel gelachen?  Buigt de ander zich geregeld naar je toe of komt hij of zij dichterbij je zitten? Zijn er aanrakingen, lichte porren?

daten

Allemaal positieve signalen. Maak dan een volgende afspraak en kijk of het een tweede keer net zo leuk is.

Toch teleurgesteld?

Wees erop bedacht dat je soms teleurgesteld kunt zijn. Ondanks jouw positieve ervaring is het best mogelijk dat de ander zegt “we laten het even bezinken”. Jullie zijn twee mensen en niemand ervaart een situatie hetzelfde. Daarnaast daten mensen vaak met meerdere personen (tegelijk) en dan kunnen ze (nog) niet kiezen. Maar als het echt klikt, komt het heus wel. Succes.

Foto bovenin: MattysFlicks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *