De man op jacht naar zijn winterjas

Mannen zijn praktisch en gaan vaak voor kwaliteit. Ook draven mannen meestal niet met alle modes mee. Bovendien, je houdt er niet van te lang in die winkel hangen. ‘Zonde van mijn tijd’, hoor ik je al denken. Dus als je weet waarnaar je moet zoeken, hoef je ook niet langer of vaker te winkelen dan nodig is. Dus voordat je op jacht gaat naar je ultieme winterjas, bedenk het volgende:

Wat wil je uitstralen?

  • Voor  welke gelegenheden heb je een jas nodig? En wil je sportieve Harry uithangen

cbeaf2e2000586422d970ade77dd569e5cb5a93f24ff406ef8c1812f17ff6aabof ga je voor meer formeel? Of kun of wil je niet kiezen. En heb je misschien wel twee overjassen nodig.

  • Als je voor iets meer formeel gaat, bedenk daar meteen bij: Moet je jas over een pak of colbert kunnen dragen?
  • Verder is het goed om te bedenken of je een voorkeur voor bepaalde stoffen hebt. Wol, dons, leer, suède?
  • Ook niet onbelangrijk:  Wandel of fiets je juist veel? Ga je vooral met het OV of met de auto?
  • Bepaal je budget. Kwaliteit heeft zijn prijs, maar dat betaalt zich altijd uit!

Te combineren met de rest

Kijk of de winterjas gemakkelijk te combineren is met de rest van je kleding. Kijk of de jas goed valt over zowel je casual wear als een pak. Als je wilt dat de jas lang meegaat, neem dan een eenvoudige snit, zonder te veel toeters en bellen.

Winterjassen hebben vaak een wat dikkere voering. Past je colbert of vest er goed onder? Trekt het niet te veel? Voelt het niet te propperig (met name onder de armen)? Sta je er niet ineens bij als het Michelin mannetje? Mooi is een jas die getailleerd valt of waarbij je dit zelf kan bepalen via touwtjes.

Voorkom een koude kont

Let op de lengte van je jas! Hoe dan ook wil je dat de jas net onder je kruis valt. Zo bescherm je namelijk je broek. Prettige bijkomstigheid: je voorkomt een eventuele koude of natte kont.

Fur-blue-Duffel-coat-for-menhugo-boss-mens-winter-coat-2012

En verder: je draagt wel eens een pak of in ieder geval een colbert. Doe die dan aan als je gaat shoppen. En thuis: kijk eerst eens in de spiegel voor je de straat opgaat! Niets is zo suf en ondoordacht als een jas op een pak, waarbij het jasje eronder uit piept. Of erger: een sportief jack, lekker ruim bemeten, graag nog in rood of oranje, en je mooie jasje dat er onder uitkomt.

e7f837bce59c83a119c42383ecb3e653

Als je veel fietst of buiten wandelt, is het prettig als een jas waterdicht is. Winddicht ook wel fijn. Vraag daarnaar als je in de winkel bent.

De trenchcoat

En dan heb je nog deze klassieker: de trenchcoat. Deze hoort tot net boven de knie te vallen.  Als de jas te lang is, dan wordt het een beetje “don’t mention the war”. Want daar komt de jas oorspronkelijk vandaan. De soldaten droegen ze in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Ben je lang en slank dan kun je de riem van voren vastmaken. Begin je een buikje te ontwikkelen, voorkom dat je gaat lijken op Dikkerdje Dap en knoop de riem op je rug.

Zorg dat de jas goed past. Te groot, te wijd en je ziet eruit als Columbo, die man uit die detectiveserie tussen1971 en 2003. De man, die altijd nog met een laatste vraag terugkwam “ Oh, just one more thing, “… En zo de schurk inrekende!

Trenchcoats zijn vaak beige of kaki. Gelukkig is er ook deze mooie bordeauxrode variant.

columbored-trench-coats-for-men_1

In deze jas zie je er het beste uit als je hem tot aan de kraag dichtknoopt. Mooi met een sjaal. Wollen gabardine is je beste keus. Niet goedkoop waarschijnlijk, maar dan loop je wel in een klassieker, die echt járen meegaat.

Kleur de winter

Je ziet, je kunt best een jas met een kleurtje kiezen. Ga je liever voor veilig: neem een basiskleur. Grijs, navy, bruin zijn altijd goed. Als groen je staat is dat ook een prima keuze.  Zwart is zo zwart. Het is al zo donker in de winter. En vrolijk je jas een beetje op. Gooi een sjaal om je nek, mooie handschoenen erbij, eventueel afgetopt met een hoofddeksel en je bent het mannetje. Zo draag je jas met flair en vrolijk de winter door.

001_RBIAdam-image-ELSEVIER275115I01

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *