Vrouw, welke winterjas past bij jou?

Op zoek naar een winterjas? Bezint eer ge begint. Om over na te denken voordat je je in je zoektocht naar de ultieme winterjas stort.

  • Wat wil je uitstralen? De sportieve of de meer formele look?
  • Wat heb je al in je kast hangen? Ons klimaat is nogal wisselend. De ene keer kom je niet door de sneeuw heen, de volgende keer voelt het in november nog als de lente. Heb je aan één winterjas genoeg of heb je eigenlijk (ook) nog een soort tussenjas nodig?
  • Heb je een voorkeur voor bepaalde stoffen? Heb je nagedacht over de kleur?
  • Hoe beweeg je je voort?
  • Wat wil je ervoor betalen? Kwaliteit heeft zijn prijs. En laat je in uitverkooptijden alsjeblieft niet te veel verleiden door die oh zo aantrekkelijke lage prijs. Blijf bij je uitgangspunten. Het is toch een hele aanschaf, ook in de goedkopere variant.

Je uitstraling

Wat wil je uitstralen? Je oogt meer klassiek in een jas die eenvoudig van snit is, zonder ingewikkelde frullen en strikken. De lengte kan lopen van je heupen tot lang. De stof is glad, effen en heeft meestal een neutrale kleur: zwart, grijs, donkerblauw, beige, bruin. Mooi, maar beetje voorspelbaar.

Filippa-K-Classic-Coat-Camel-Dayse-05

Maar ook paars, bordeauxrood en donkergroen kunnen nog steeds klassiek ogen. Je voegt vooral wat meer variatie toe aan het straatbeeld. En wil je meer opvallen, ga dan voor felblauw of rood.

full30174747_b

Ook kun je nog steeds klassiek overkomen in een jas met print. Het is maar net hoe heftig de print is. En je oogt net éffe anders. En soms wil je dat. Afhankelijk van de soort donzen jas kun je sportief dan wel sportief met een vleugje klassiek ogen. Zoals met deze jas.

klassiek sportief

Een jack of korte jas oogt meestal sportiever. Maar zelfs daarin heb je nog varianten. Het hangt sterk van het materiaal af hoe je overkomt. winterjassen-sale-dames

De stof

Je kiest een jas ook op warmte. Check de labels en zie waarvan de jas gemaakt is. Goedkopere jassen bestaan vaak maar uit 40% wol. De rest is aangevuld met acryl. Hoe meer wol, hoe warmer de jas zal zijn. Zuiver scheerwol is duurder, maar houdt je een stuk warmer. Let ook op of en hoe de jas gevoerd is. Een eenvoudige voering is minder warm dan een  gewatteerde versie. Een fleece voering kan ook heel lekker zijn.  Hoe mooier het materiaal, hoe hoger de prijs. Bedenk dat je een jas heel lang draagt. Dan is het de investering echt wel waard.

Hoe beweeg je je voort?

Verplaats je je voornamelijk via het OV dan wel de auto? Dan zit je meestal  wat warmer dan als je je fris en fruitig op de fiets door het verkeer beweegt. Je hebt eerder  je handen vrij om je jas om meer om je heen te trekken als die windvlaag eraan komt. Je doet je kraag sneller om hoog als het wat kouder is. Ook is de lengte van de jas minder belangrijk. Maar ben je een fietser, dan wel een rokkendrager… luister naar deze ervaringsdeskundige die het altijd koud heeft.

2010_op-fietse

Je wilt een langere jas. Eentje die zeker minimaal ruim over je dijen valt. Liefst eentje tot je knieën of nog langer. En dan… Hoe valt de jas open? Valt hij vanaf je middel open, dan heb je het misschien koud of bij neerslag word je nog steeds nat…

Houd het warm

Sluit de jas met knopen of een rits? Een rits houdt beter de wind tegen dan knopen.

Denk je dat je gemakkelijk kunt fietsen in de jas die je op het oog hebt? Maak wijdse beenbewegingen voor de spiegel! Zit er bijvoorbeeld een tweeweg rits in? Eentje die zowel van boven als van onder te ritsen is? Zodat je hem van onderen een stukje kunt open ritsen zodat je gemakkelijker fietst of juist wat dichter kunt doen als het te koud is.

Zit er een kraag op, die je lekker kunt dichtknopen of ritsen als het weer erom vraagt? Of kun je uit de voeten met een sjaal? Wil je een capuchon of ga je liever voor een apart hoofddeksel?

imagesMXONLV4N

Houd je jas mooi op de fiets

Als je een gladde stoffen (wollen) jas koopt, let dan op dat je niet de hele tijd op de jas gaat zitten. Je krijgt op den duur een kale, vale plek en dat ziet er suf uit. Trek de jas iets naar achteren of doe hem helemaal over je zadel heen. Pas wel op bij het afstappen, want je kunt dan ineens vast komen te zitten.

Kleur in het straatbeeld

Heb je een voorkeur voor een kleur? Of ga je voor meer neutraal, zodat je leuk kunt variëren met accessoires? Handschoenen en hoofddeksels kunnen je net dat beetje extra geven.  Zwart, donkerblauw, grijs zijn het gemakkelijkste te combineren. Maar ook met de kleuren paars, bordeauxrood, donkergroen kun je je fantasie de vrije loop laten. En wat dacht je van bijzondere panty’s om het geheel af te maken?

 

Heb een goede winter en fleur het straatbeeld op met je verschijning!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *