Kledingcodes tijdens de feestdagen

Jurkje, hakken, make-up, smoking, strikje, glimmende schoenen… Wel of geen lange jurk met handschoenen? Die kledingcodes zijn best een gedoe. Daarom zet ik ze hier voor je op een rijtje.

Past je kleding nog?

Maar even voordat je de kledingcodes driftig uit je hoofd gaat leren, het volgende is ook belangrijk:

Zorg ervoor dat je kleding goed past. Dat jurkje, dat pak van vorig jaar. Ben je aangekomen of afgevallen? Kijk dan goed in de spiegel of het nog kan. Kleding is als kunst. Je hangt geen lelijke kunst aan de muur, hang dan ook niet iets lelijks aan je lijf.

Poets je schoenen. En zorg dat je de juiste schoenen bij de juiste outfit draagt. Draag je bijvoorbeeld een smoking, trek dan geen brogues aan. Zie verder Black Tie.

Wil je imponeren met een designer kerstoutfit, maar laat je bankrekening dat niet toe? Dan is deze site misschien wat voor je.  De prijzen variëren van vijftig tot honderd euro per drie dagen

Hier dan de kledingcodes:

White tie

White tie op de uitnodiging? Dat betekent groots, een  galafeest. Een vrouw draagt een lange avondjurk van een mooie stof, bijvoorbeeld van zijde. Schouders en armen zijn onbedekt, vrouwen van een zekere leeftijd mogen langere mouwen.

Een flink decolleté of een blote rug zijn – als het je staat – toegestaan. Kies voor een passende jas. Heb je die niet, draag er dan geen.

Mannen dragen een rokkostuum: een zwarte broek met dubbele bies, een zwarte jas met van die lange achterpanden (denk aan de penguin!). Met daarbij een wit piqué (katoenachtige stof met patronen) hemd en een wit piqué vest. Zwarte gladde lakschoenen, met zijden (vanzelfsprekend!) kousen. En natuurlijk hoort hier een witte handgestrikte vlinderdas.

 

Wil je ‘all the way’ gaan? Huur een bijbehorende limousine en trakteer op champagne.

Black tie

Met black tie wordt een smoking bedoeld. Amerikanen noemen dit een tuxedo. Een smoking wordt veel gedragen op openingen, diners en feesten.

Officieel bestaat een smoking uit een jasje met één knoop en opgesneden satijnen revers met daarbij een zwarte broek met een satijnen bies. Je draagt er een wit geplisseerd katoenen shirt bij met een blinde sluiting en een boord waarvan de punten naar beneden zijn geslagen. De bijbehorende vlinderdas strik je met de hand. Je kunt er eventueel een cumberband aan toevoegen. En je draagt er lakschoenen bij.

 

Vrouwen dragen naast een man in smoking een feestelijke lange jurk of een cocktailjurk. Een decolleté mag, maar combineer die niet met een minirok. Boven bloot, dan onder wat decenter. Geef die ogen van de mannen wat rust! Draag er schoenen bij met voor jou de hoogste mogelijke hakken en een piepklein tasje.

 

Jacquet

Een jacquet draag je alleen overdag, en alleen bij een huwelijk als je de bruidegom bent of als je deel uitmaakt van het bruidspersoneel. Dus hier besteed ik verder geen aandacht aan.

Cocktail

Als dame draag je een elegant, kort jurkje met pumps. Het jurkje mag iedere denkbare kleur hebben. Als heer draag je een donkergekleurd pak, de das is optioneel.

Avondkleding

Als dame kun je kiezen tussen een lange of korte avondjurk, als heer tussen een rok of smoking.

Tenue de ville

Tenue de ville geldt vaak als dresscode voor recepties.

Mannen dragen een goed pak. Een das hoeft meestal niet per se. Draag je wel een das, lees dan de tips voor stropdas strikken. Een jasje op jeans is, zeker in het bedrijfsleven, té casual. Niet doen dus.

Vrouwen kunnen een jurk, rok of broek dragen, mits het stijlvol blijft. Een spijkerbroek kan echt niet.

Smart casual

Minder formeel dan tenue de ville. Mannen kunnen in de zomer hun prachtige linnen pak uit de kast rekken. Katoen mag ook. Onder het jasje kun je in plaats van het overhemd ook een dunne trui dragen.

Vrouwen kunnen bijna alles dragen. Het zit tussen formeel en informeel in. Wat je echt niet moet doen is: slippers of gympen.

Casual

Hier gaan we op de informele toer. Zolang je er niet te ordi, te sportief of te formeel uitziet is het goed.

Hier mag die eeuwige spijkerbroek weer wel. Maar doe eens gek.Trek een katoenen of wollen (in de winter) broek aan. Met daarop een polo, dunne trui of mooi jasje.

Vrouwen kunnen bijna alles dragen, maar doen dit wel stijlvol. Dus ook hier niet: slippers (in de winter toch geen optie) of gympen. En houd het een beetje rustig met die te gek hoge hakken. Die lopen trouwens toch niet lekker. En je wilt toch niet de hele avond gedwongen zijn te blijven zitten, toch?

 

1 reactie op “Kledingcodes tijdens de feestdagen

  1. je weet dat ik me met die kleding niet zo bezighoud (thuiswerken helpt niet mee, voeg ik daar voor de zekerheid aan toe), maar ik lees je nieuwsbrief altijd weer met veel plezier. Onderhoudend geschreven, met gevoel voor humor, aangenaam belerend op een manier die werkt. Compliment!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *