Chaos in je kledingkast?

Waar ligt dat T-shirt nu weer? Die blauwe broek die ik zo graag draag; gisteren zag ik hem nog. Chaos in je kledingkast? Stress in de ochtend?

Tja, een beetje overzicht in je kledingkast kan geen kwaad. Je vindt sneller wat je zoekt. Je overziet beter wat schoon is en wat misschien gerepareerd moet worden… Ook accessoires verdienen een plekje. Lees meer hierover in Accessoires en ondergoed opbergen.

Ga voor kleur

Deel je kleding in categorieën. Begin met kleur. Rood bij rood, wit bij wit, blauw bij blauw. Ben je erg van dezelfde tinten, veel blauw bijvoorbeeld, ga dan van licht naar donker. Ben je een fan van zwart, of beter gezegd, hangt je kast er vol mee? Sorteer dan op materiaal. Van glanzend naar mat, van gebreid naar ‘gekamd’.

Soort zoekt soort

Berg vervolgens op soort. Dus broeken apart, rokken en jurken (voor de dames, ja) gescheiden. Tops (t-shirts, overhemden, bloeses, truien) in allerlei soorten en maten bijeen. Ook jasjes en vesten hebben een eigen plek.

Zomer- en winterkleding apart

Houd zomer- en winterkleding gescheiden. Denk ook in de winter laagjes. Niet iedere ruimte is even warm. Vrouwen en mannen beleven bovendien de kou wat anders. Laten we zeggen: als een man nog in zijn korte mouwen rondloopt, heeft de vrouw al een jasje aan. Dus dames, denk aan een bloes met jasje of vestje. Of een shirt met trui. Dan kan de trui altijd nog uit. Verzin het maar. Je weet het zelf het beste.

Hangen of liggen

Als je de ruimte hebt en zeker als je niet zo van de nette opvouwen bent, is hangen het beste. Je ziet direct waar alles hangt en in welke kleur. Minder ruimte? Dan ga je je shirts, blouses en truien opvouwen. En ook hier: sorteer op kleur en soort. Het maakt het zóveel gemakkelijker om dingen terug te vinden.

En vouw het een beetje netjes op alsjeblieft. Vooral als je niet van strijken houdt, scheelt dat een hoop werk. Bovendien krijg je meer in je kledingkast als je er aandacht aan besteedt.

Overigens: wat zwaardere truien of vesten kun je sowieso beter opvouwen. Anders zakken ze uit.

Handige hangers voor hangen

Vroeger kreeg ik altijd van die metalen hangers mee van de stomerij. Tegenwoordig zijn ze gelukkig van plastic. Heb je ze nog? Metalen hangers? Weg ermee. En nooit meer een nat shirt erop laten drogen. Grote kans op roestvlekken.

Maar goed, waarop moet je letten als je hangers aanschaft? Denk na waarvoor je de hanger gaat gebruiken. Bedenk welk materiaal je mooi en prettig vindt. Het materiaal van hangers is een kwestie van smaak. Maar het is wel heel mooi als alle hangers op elkaar lijken. Dat geeft ook rust in je kledingkast.

Zoveel soorten hangers

Hangers zijn er in roestvrij staal, plastic, hout of met stof beklede hangers. En van duur maar oh zo chique cederhout. Houdt ook de motten weg, zeggen ze. Regelmatig luchten werkt ook hoor. En wat dacht je van een zakje lavendel hier en daar? Kun je zo uit je tuin halen, of die van de buren.

bumerang-broekhanger__42332_PE137009_S4

Als je met je ruimte moet schipperen, ga dan bij dunnere kleding voor dunnere hangers. Voor jasjes is het beter om een steviger soort in je kast te hangen.

Maar goed, welke hanger voor wat?

Tops – zorg dat het er niet afglijdt!

Een hanger met ronde hoeken. Ideaal voor het  in model houden van topjes, overhemden, lichte truien en vesten.  Door de ronde vorm vermijd je hoeken in schouders en mouwen. Heb je een gladde stof? Of is de hals nogal wijd? Dan glijdt het shirt er snel af. Je kunt een klein reepje dun schuimplastic of stof op beide kanten plakken of er een draadje wol omheen wikkelen. Of een pleister! Wil je het mooi houden: zoek houders met antislip aan de uiteinden. En een tip van een lezeres: “met een knijper losse schoudervullingen op je hanger bevestigen. Die koop je op de markt. Nooit meer ‘puntige’ afdrukken in jurken, ook jurken en jasjes van zwaardere stof hangen prachtig!”

Jasjes

Om jasjes goed in model te houden, heb je een steviger (lees: dikkere) hanger nodig. Een houten exemplaar met een rokken/broekenhanger is perfect om combinaties bij elkaar te houden en je wint ook nog ruimte. Nadeel is dat je telkens dezelfde combinaties pakt. Maar ja, misschien vind je dat juist wel fijn. Die zekerheid.

Broeken en rokken

Er zijn speciale broekenhangers waarin je broek mooi blijft hangen. Ook kun je van die hangers met een soort knijpers gebruiken. Let een beetje op dat die knijpers niet te scherp zijn. Het kan moeten geven in je kleding.

das en broekhouder

En kom je er toch niet uit? Ik help je graag met je garderobe. Kunnen we gelijk de boel opschonen als je dat wilt.

2 reacties op “Chaos in je kledingkast?

  1. Hoi Erica

    Geniet altijd weer van je nieuwsbrief en stuur hem regelmatig door.

    Deze heeft mij weer aangezet de kleding kast op te ruimen. Zomer eruit en winter erin. Keurig geordend en op kleur
    Ziet er weer overzichtelijk uit

    bedankt !!!

  2. Tip voor kledinghangers: Ik bevestig er met een knijper losse schoudervullingen op. Die koop je op de markt. Nooit meer ‘puntige’ afdrukken in jurken, ook jurken en jasjes van zwaardere stof hangen prachtig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *