Borstkanker en kleding

13.000 vrouwen en 100 mannen krijgen ieder jaar te horen dat ze borstkanker hebben. Als imagoadviseur wil ik aandacht besteden aan vrouwen die deze ziekte hebben (gehad). Sorry mannen, borstkanker is ook allesbehalve prettig bij jullie, maar jullie hebben in ieder geval geen kledingproblemen op dit punt!

Op andere fronten

Naast je borsten verandert je lichaam soms ook op andere fronten. In dit artikel geef ik wat algemene tips om daarmee om te gaan. Met nadruk zeg ik ‘algemeen’ omdat iedereen andere lichaamsvormen heeft en je naar het totaalplaatje moet kijken.

Eenborstig door het leven?

In 2002 is de Stichting Lobstar ontstaan. Twee lotgenoten signaleerden dat er geen goed zittende kleding bestaat als je geen prothese wilt dragen en geen borstreconstructie wilt. Zij maakten zelf maatkleding, maar zijn hier mee gestopt. Care Speciaal in Alblasserdam die nog spullen van hen verkocht heeft mij tot mijn spijt meegedeeld dat ook zij nauwelijks kleding meer hebben van Lobstar. Toch de moeite om op deze site te kijken.

Toch nog hoop

Surfend op internet lijkt het wel of elk initiatief voor kleding voor vrouwen met één borst ter ziele is gegaan. Er zijn wel aardige shirts bij gespecialiseerde zaken te krijgen, maar iemand die er echt werk van maakt, is Amazos, Grieks voor vrouwen met één borst.

Amazos

Gelijkwaardige aanblik

Je zou denken dat je met een interne prothese het een stuk gemakkelijker zou hebben, maar dan is ook niet altijd alles opgelost, weet Titia de Vries. “Mijn ‘nep’borst heeft een andere substantie, is wat steviger dan mijn eigen borst en beweegt anders. Daardoor trekken mijn tops regelmatig scheef.” Ook hier zou de kleding van Amazos (linkerfoto) een oplossing kunnen bieden. Verder kun je kijken of je wat lossere tops kunt dragen. Helpt ook bij ‘dikkere’ armen.

losse bloes

Is je lichaam veranderd?

Soms ontstaan kledingproblemen op andere fronten. Door alle bestralingen, chemokuren en wat dies meer zij, gebeurt er van alles met je lichaam. Dus niet alleen op het borstfront.

Sommige vrouwen krijgen oedeemarmen waardoor het lastig wordt om kleding te vinden met  goed zittende mouwen. Anderen komen vele kilo’s aan en moeten zich volledig herzetten qua kleding. Geen gemakkelijke opgave. Schrale troost misschien, maar ook in het ‘gewone’ leven past vrijwel niemand goed in confectiekleding. Hoe vaak sjor je niet aan die broek die maar niet goed wil zitten? Krijg jij altijd alle knoopjes van een jasje dicht? Waarom zit die jurk van boven wel goed en van onderen niet? Nu heb je enkele andere punten waarop je moet letten. Misschien verandert dat je kledingstijl. En niet onbelangrijk: kijk of je lichaamsverhoudingen zijn veranderd.

Inkijk

Sensiform heeft shirts met een vierkante halslijn waardoor ongewenste inkijk wordt voorkomen. Het is ondergoed en top ineen. Daarnaast verkoopt Breast&Style tops die hoger aangesloten zijn en geschikt voor vrouwen met oedeemarmen. Zie ook artikel over borstkanker en lingerie.

bloemen_shirt_mouwloos_breaststyle

Dikkere armen

Zijn je armen dikker geworden door oedeem? Zoek naar kleding met mouwen die wat gemakkelijker meerekken, zonder dat je er uitziet als een hansworst. Kijk of er in de naden van de mouwen wat ruimte zit om ze eventueel te laten vermaken door de kleermaker. Probeer eens een bloes met wijde(re) mouwen. Veel vrouwen hebben last van scheeftrekkende tops. Door de ruimere bovenkant en de wijdere mouwen kun je dit misschien ook voorkomen.

Losser om de borstpartij en wijdere mouwen

Losser om de borstpartij en wijdere mouwen

Huid

Omdat je huid misschien ook op andere plekken gevoeliger is, moet je beter letten op de stoffen die je draagt. Voel goed, is de stof zacht genoeg? Is losser zittende kleding beter? Zie toe dat de naden niet over de gevoelige plekken lopen. Transpireer je sneller? Ademt de stof wel voldoende?

Extra kilo’s

Als je opeens veel dikker wordt (of dunner want dat is natuurlijk ook mogelijk), moet je anders kijken naar je lichaam. De verhoudingen worden anders. Dat kleine kettinkje dat je eerst leuk stond, lijkt nu totaal uit verhouding. Zijn je armen dikker geworden? Het kan ook je stijl beïnvloeden. Stoffen vallen anders, patronen kunnen ineens veel te druk worden. Misschien is je huidskleur ook wel veranderd; zijn er andere kleuren die je flatteren.  Kortom: Je moet herevalueren.

Imagoadviseur

Als je lichaam zo verandert, je lichaamsverhoudingen anders worden, zie je zelf niet zo snel hoe je daar een draai aan moet geven. Die leuke top of jurk; staat die me nu wel of niet? Een imagoadviseur kan je op dat lastige pad helpen, zodat je weet waarnaar je op zoek moet gaan en je zekerder gaat voelen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *