Een lesje knopen voor mannen


Een lesje knopen voor mannen. Single- of double-breasted? Knoop je een jasje nu wel of niet dicht? En hoe dan? En nog wat dingen die je wilt weten over knopen op andere plaatsen.

Een, twee, drie of tien?

De hoeveelheid knopen op een jasje is afhankelijk van de mode en van persoonlijke voorkeur. Zowel eenknoops als dubbelknoops jasjes duiken veel op in modecollecties. Het meest voorkomend zijn twee of drie knopen onder elkaar (single-breasted).

Jasje nooit helemaal sluiten

Gek genoeg is het de gewoonte om de knopen van een jasje niet allemaal te sluiten. Een enkelknoops jasje met twee, drie of meer knopen helemaal sluiten, wordt eenvoudig gezien als ‘not done’.

De overlevering geeft de schuld aan een koning. Die heeft op een avond zijn buik zo rond gegeten, dat het onderste knoopje van zijn colbert losspringt als hij opstaat om te toasten. “Oei, wat nu, het is tenslotte de koning!”, zie je de aanwezigen denken. Tot een slimmerik bedenkt: “We doen hem gewoon na. Laat ik ook mijn onderste knoop losmaken.” Zo komt de geschiedenis van het knopen van het jasje dus tot stand!

Welke knoop?!?

Eén knoop

Heb jij een jasje met een enkele knoop? Dan mag je zelf kiezen of je het jasje open of dicht laat.

Twee knopen

Meer dan één knoop? In de regel gaat de knoop op taillehoogte altijd dicht, de onderste knoop blijft liefst open. Dat geldt ook voor de onderste knoop van een gilet. Ook bij double-breasted jasjes wordt de onderste rij knopen meestal niet gesloten, in elk geval de knoop dicht bij de sluiting niet. Als je een ‘single breasted’ (enkele rij) pak draagt mag het colbert open gedragen worden, mits het geen zakelijke gelegenheid is.

Manners-Pak-advies-21-306x400

Drie knopen

Hier komt wat ruimte in de regelerij: Je mag kiezen! Je kunt de bovenste zowel open als dicht dragen. Hangt van de revers af. Zijn deze vlak, dan doe je de bovenste knoop dicht. Zo zit je jasje beter. Hebben de revers meer structuur, dan kun je de bovenste beter ontknoopt laten. Zo worden de revers beter geaccentueerd.

Manners-Pak-advies-5-285x400

De knopen van een rokkostuum gaan zelfs nooit dicht: zo is er zicht op het ceremoniële vest eronder dat weer wel geheel gesloten wordt gedragen.

Gaat u zitten!

Knoop het jasje altijd los als je gaat zitten. Het zit veel lekkerder. Bovendien: de kraag van het jasje schuift niet over je nek en hemdboord. Sta je weer op: doe de knoop op taillehoogte weer dicht. Zeker bij officiëlere momenten, of als je een zaal toespreekt.

Waarom knopen aan de mouw?

Wie in de tijd van de Barok de kanten weelde van zijn dure hemd wilde tonen, knoopte zijn mouwen open. Wie nu de knopen onder aan zijn mouw open kán knopen, laat zien dat hij een maatpak met veel handwerk aan heeft. De snob die bang is dat anderen dat aan de snit niet zien, laat het onderste knoopje open, of in erg opschepperige gevallen de onderste twee. En dan hebben we nog de kussende knopen.

Wristbands-and-kissing-buttons-by-Luca-RubinacciKnoopjes onder aan de mouw die deels over elkaar heen liggen (ze ‘kussen elkaar’, de internationaal gebruikelijke term is dan ook kissing buttons) duiden oorspronkelijk op kostbaar handwerk. De moderne man combineert dat jasje natuurlijk met een pochet en armbanden!

Vergeet de gulp niet

Broeken van een goed maatpak, maar ook veel jeans sluiten met knopen in plaats van een rits. Voordeel: de stof valt mooi plat en bolt niet raar op bij het zitten door de stijve rits. Nadeel: dichtdoen gaat langzamer. Overigens: een gulp knoop je dicht van onder naar boven en open van boven naar onder. Bij jeans wordt vaak de onderste metalen knoop open gelaten. Kwestie van bewuste nonchalance, die extra de aandacht trekt.

13699042543_2a8f5050b2_o

En dan nog: de verborgen knopen

Wie echte bretels draagt, dus zonder klemmen, haakt die vast aan knopen aan de binnenzijde van de broeksband. Een dergelijke broek moet volgens de puristen niet ook riemlussen hebben. En laat dat maar aan onze Jort Kelder over.

suitsupplyjort

Alleen al de suggestie van riem én bretels doet hen blozen. Maatwerkbroeken kunnen nog meer verborgen knopen hebben. De omslag, of plint, onder aan de pijp kan soms met een knoopje worden losgemaakt zodat hij schoon geborsteld kan worden.

Bron: John de Greef, Elsevier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *