Knopen als sluitstuk?

Heel praktisch gezien is een knoop een middel om het kledingstuk te sluiten. Maar ja, een beetje mooie knoop kun je ook gebruiken om je kleding te versieren. De knoop is zeker niet alleen het ‘sluitstuk’. 

schapapillon

Elsa Schiaparelli, 1937

Wat knopen al niet kunnen doen voor een jurkje of een jas. Een enkele knoop of een hele trits. En wat als je iets anders doet dan een recht-toe-recht-aan knoop. Zo laten ze je dat zien in tentoonstelling “Déboutonner la mode” in Museum Arts Décoratifs in Parijs. T/m 19 juli 2015.

Telkens andere knoop

Je kunt een doorsnee jasje heel gemakkelijk een andere ‘look’ geven. En waarom zou je telkens dezelfde kleur knopen gebruiken? Of sterker nog, dezelfde knopen? Belangrijk is dat ze dezelfde grootte hebben. Anders gaan ze niet door het knoopsgat. En dat is toch wel de bedoeling. Het knoopsgat dient groot genoeg te zijn om de knoop door te laten, maar klein genoeg om te voorkomen dat dit spontaan gebeurt. Tenminste, als je van de praktische kant van de knoop uitgaat. Je kunt een knoop -zie diverse foto’s in dit artikel- ook alleen als versiering gebruiken

2633772565_9a1e25a0f8_o

Knopen kunnen de aandacht trekken naar punten die je graag wilt accentueren. Kijk maar eens naar de volgende foto’s. Met excuses voor de kwaliteit. Het zijn foto’s van foto’s in het museum.

Suggereer een slanke(re) taille

Wel of geen (slanke) taille? Door met lijnen en knopen te spelen, creëer je (de suggestie van) een taille. Kijk eens naar de lijnen van dit jasje links. Ze stevenen recht af op die grote knoop. Zo worden de ogen naar het midden getrokken en lijk je een geweldig middel te hebben. Ook als het niet zo is. Rechts spelen die knopen hetzelfde spelletje. Ja, ik weet het, het jasje is ook zo gesneden maar de knopen geven nog eens de extra suggestie in hun lijnenspel.

FotorCreated

Platte kont wordt rond

Billen mogen weer gezien worden. Onderstaande outfit zit strak om de billen, door het uitwaaieren van onderen lijken de billen nog boller. Ideaal om een platte kont meer volume te geven. De trits knopen trekken ook nog eens de ogen naar beneden en leggen zo de nadruk op je prachtige slanke benen. Hoe elegant wil je het hebben?

DSC00616

 Meer variaties met knopen

Kijk eens hoe hier subtiel de aandacht naar het decolleté wordt getrokken.

DSC00626

En doe eens gek. Vergeet de functie van de knoop: (klik twee keer op de foto voor ware grootte. Zo kun je goed zien hoe de knopen gebruikt worden)

Karl Lagerfeld voor Chanel2011

Karl Lagerfeld voor Chanel 2011

Gek van knopen

Helemaal gaas van knopen? Laat je nog verder inspireren in de knopenwinkel in Amsterdam. Sommige mensen zijn zo verliefd op knopen dat ze ze voor eeuwig laten vastleggen. Of ze nog door een knoopsgat gaan, vraag ik me af.

getatoeerde knopen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *