Hoe zakelijk kom je over in kleur?

Ook met kleur kun je zakelijk en minder zakelijk overkomen. Leerzame informatie voor de zwartliefhebbers en de kleurrijken onder ons.

 

Natuurlijk staat kleur niet op zichzelf. Ook de soort stof van je kleding, de snit, de accessoires. En draag je prints dan is het weer een ander verhaal. Alles speelt mee. Maar goed, deze keer de focus op kleur, met name unikleuren.

Donkere kleuren krachtig en formeel

Donkere tinten communiceren kracht, deskundigheid, professionaliteit, zakelijkheid. Veel mensen denken daarbij aan zwart. Maar antraciet en donkerblauw stralen hetzelfde uit. Bruin wordt al wat vriendelijker. Vandaar dat je weinig mannenpakken in de zakelijke wereld in die kleur ziet. Zoals een klant een keer vertelde: “Als ik mijn bruine pak aanheb, dan beginnen ze allemaal aan me te plukken. Best lekker trouwens.”

a1279aa56f360d4465971bf3d0e29c63

Lichte kleuren vriendelijker

Lichte kleuren stralen meer vriendelijkheid en openheid uit. Vooral mensen met een lichtere haarkleur en blanke of licht getinte huid staat dat goed. Maar je wilt kracht en zakelijkheid uitstralen. Want je bent al zo blond en dus ongevaarlijk, denken ze. Dus je gaat het in de contrasten zoeken.

Ook jij als blondine of roodharige krullenbollenman kunt sterker overkomen als je niet te veel in dezelfde kleurtonen blijft hangen. Wel kunnen je contrasten minder sterk zijn dan bij iemand met donker haar met lichte of donkere huid. Ziehier de overgang van heel vriendelijk naar krachtiger.

FotorCreated

Zwart, te hard?

De meest populaire donkere kleur is zwart. Met name vrouwen zijn er dol op. “Het is zo gemakkelijk en het kleedt zo lekker af”, zeggen ze. Als je donker haar hebt gecombineerd met een lichte of juist getinte huid, kun je vaak wel zwart dragen. Bij grijs, blond of midden bruin haar is zwart vrijwel altijd te hard voor je; het geeft vaak scherpe lijnen in je gezicht. Zeker als je ouder wordt.

Alternatieven voor zwart

Zo kom je dus wel zakelijk over, maar waarschijnlijk harder dan je bedoelt. Dan is grijs of donkerblauw net zo zakelijk en een stuk vriendelijker. Kijk maar eens in de spiegel. Begin met donkerblauw en antraciet. Eindig met zwart. Je zult echt een groot verschil zien. Overigens: ook in de grijzen en blauwen heb je nuances. Je hebt antraciet en midden- tot lichtgrijs. Je hebt inktblauw tot midden donkerblauw. Hoe lichter je huid- en haarkleur hoe beter de lichtere grijzen en donkerblauwen bij je passen. Als je het zeker wilt weten, een kleurenanalyse geeft veel inzicht.

Van nature sterke uitstraling

Mensen met veel contrast in hun uiterlijk: donker haar en een lichte huid hebben al van nature een sterkere uitstraling. Zij kunnen dus sterkere contrasten dragen om hun deskundigheid, zakelijkheid te ondersteunen.

Tegelijkertijd kan het afschrikken omdat ze dan nog strenger overkomen dan ze misschien willen. En ook bij mensen met een donkere huid kan zwart soms sterker overkomen dan gewenst. Beetje dimmen dus. Kijk goed welke kleuren je persoonlijkheid ondersteunen en je toch toegankelijk maken. En dan hier van krachtig, afstandelijk naar meer toegankelijk.

FotorCreated1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *