Prints, formeel of informeel?

Prints, je kunt er uren over schrijven. In de vorige editie ging het erover of prints je nu wel of niet groter, dikker maken dan je wilt. Nu wil ik de uitstraling van prints aansnijden. Wanneer heeft een bedrukte stof een zakelijke dan wel een meer informele uitstraling?

 

En dat is niet altijd even simpel. Dit artikel gelezen, toch de draad kwijt geraakt? Je kunt me altijd bellen voor een afspraak, zodat JIJ in ieder geval weet wanneer je wat moet aantrekken bij welke gelegenheid.

Om te beginnen

Strepen en geometrische patronen (ruiten o.a.) zijn meer masculien. Dus (ja sorry dames) worden als krachtiger en formeler gezien. Wordt het wat ronder, zoals bloemen, abstracte patronen e.d. dan wordt dat snel als informeler gezien. Werk je bij een bank of andere financiële instelling: Je tijger- of zebraprintje laat je thuis,  dames. En zelfs in een creatieve omgeving moet je kijken of ze je serieus nemen bij een belangrijke vergadering. Test het maar eens!

Binnen al dit gedoe van patronen zitten ook weer verschillen. Ga er maar voor zitten.

Er loopt alweer een streepje door

Je houdt van strepen, in een rok, in een shirt. Je moet naar een zakelijk gesprek. Afhankelijk van de formaliteit van het gesprek en de soort onderneming, kies je de dikte van de streep. Dunnere strepen zijn formeler dan dikkere. Nog een puntje: verticaal is zakelijker dan horizontaal.

FotorCreated

De bloemetjes buiten zetten?

Voor mannen zijn gebloemde hemden al snel informeel. Dus: alleen aantrekken als je je in de creatieve sector beweegt. En ook daarbinnen kun je nog bescheiden dan wel héél erg creatief overkomen. Laten we het zo zeggen: kleine bloem: bescheiden, grote bloem: meer aanwezig. de rechterman is dus – laten we zeggen – errug artistiek.

FotorCreated-1

Voor de vrouwen geldt hetzelfde in feite: Kleine bloemen zijn formeler dan grote.

Contrast is minder formeel

Dan heb je nog contrasten. Hoe hoger het contrast in prints, hoe minder formeel. Ton-sur-ton oftewel dezelfde kleurtonen zijn bescheidener, minder schreeuwerig. En dus zakelijker, zoals hier de linker rok.  Om het nog ingewikkelder te maken. Met een hoog contrast kom je weer krachtiger over. Het is maar wat je wilt. Ben je er nog?

FotorCreated-2

 

Slotsom

Eigenlijk komt het hier op neer. Wil je informeel? Grotere print, hoge (r) contrast, weinig gestructureerd. En meer kleur maakt het ook al gauw minder formeel. Dit is ongeveer wat ik bedoel (en dan hebben we het nog niet eens over de snit van het shirt!).

disco-blouse-met-bloemen

Wil je formeel: geometrisch, gestructureerd, niet te veel contrast en kleur. Eigenlijk is het toch wel simpel, nietwaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *