De eerste indruk maakt of breekt

Dit vak van imagoadviseur doe ik toch al heel wat jaren en nog altijd trap ik in mijn eigen valkuil, namelijk mensen direct op hun uiterlijk beoordelen. Inderdaad, de eerste indruk maakt of breekt.

Op vakantie trekken we van hotel naar hotel, op één uitzondering na. In Milaan huren we een appartement voor enkele dagen. We bellen van tevoren op wanneer we aankomen en de eigenaar zal ons opwachten. Het is net als bij een blind date, je weet niet hoe de ander eruit ziet. Het is dus gokken of je de ander herkennen zal. En hoe de eerste indruk zal zijn.

Maar die man dan?!

Ik loop vanuit de auto naar het hek van het appartementencomplex en constateer dat daar niemand is. Mijn partner komt even later aanlopen en vraagt uiteraard of ik de eigenaar al heb gespot. Mijn antwoord is negatief. “Maar die man daar dan”, wijst hij op een oudere, wat sjofele man met een goedkoop plastic tasje die daar wat aan het drentelen is. “Ach nee, dat kan hem toch niet zijn?”

De eerste indruk

Bij aankomst heb ik hem meteen als mogelijke eigenaar genegeerd omdat hij bij de eerste indruk niet voldoet aan mijn beeld van een appartementenbezitter. Het blijkt het een aimabele man te zijn; heel precies in zijn uitleg over het gebruik van het appartement. Hij is van dichtbij echter nog wat morsiger dan bij de eerste indruk; bovendien heeft hij een adem, waarbij ik achteruit deins als hij iets te dichtbij komt. Je ziet wel dat hij ooit aandacht aan zijn kleding heeft besteed. Die is zeker van goede kwaliteit, maar gedateerd en niet al te schoon dus.

Bij ons afscheid enkele dagen later toont hij een foto van hem en zijn kleinkind; geen partner te zien. Ik vermoed dat hij geen vrouw heeft en dat niemand anders hem kennelijk erop wijst dat hij zijn kleding regelmatig moet wassen en zeker vooral naar de tandarts moet gaan.

En zo komt het dan, dat ik, na 12 jaar ervaring, de man bij eerste aanblik volstrekt op zijn uiterlijk beoordeel. En ik zou beter moeten weten en niet mensen zo op de eerste indruk meteen eigenlijk afschrijven, wat ik natuurlijk deed. Ik kan het gelukkig analyseren, maar er zijn zat mensen zonder deze kennis die hem waarschijnlijk nog meer zouden negeren of afwijzen dan ik al in eerste instantie heb gedaan.

De eerste indruk maakt of breekt

Wat ik maar zeggen wil: het is dus echt belangrijk dat je je realiseert dat je voorkomen meteen de eerste indruk sorteert. En dat je daarmee een ander of op het goede of op het volstrekt verkeerde been kunt zetten. Nu waren wij afhankelijk van deze man, want hij had de sleutel tot het appartement. Maar stel, dat hij afhankelijk van ons was geweest? Ik weet niet of ik hem op het eerste gezicht had vertrouwd. En met een slechte adem had ik hem bijvoorbeeld niet in dienst genomen. Als hij mij in die kleding iets had willen verkopen, was ik waarschijnlijk snel doorgelopen. Terwijl de man heel correct is… maar dat zie je er niet in eerste instantie aan af.

Let op de eerste indruk

Kortom: als je een onbekende ontmoet, als je een presentatie houdt, als je iets aan een ander wilt verkopen of wat dan ook waarbij je contact legt met een ander… denk eraan dat je presentabel bent voor de gelegenheid. Zorg dat je kapsel verzorgd is, je correct gekleed bent en dat je aangenaam ruikt. En met dat laatste bedoel ik net zo goed niet te veel geur opdoen, want bedwelmd raken onder een parfum of aftershave is evenmin prettig. Je geur bepaalt namelijk ook je imago.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *