Kleuren in verschillende klimaten

Onlangs in Marrakech loop ik langs een schoenenwinkel en en een paar sneakers lachen me ogenblikkelijk toe vanuit de etalage. Ik trek ze aan; ze zitten als pantoffeltjes.

Kleuren in verschillende klimaten

Wat trekt me nou zo aan? Behalve dat ze zo lekker zitten en maar een habbekrats kosten, die nep Nikes. Dat vrolijke en felle rood, oranje, roze. Daar word ik zo blij van. Dus ik koop nog een stel felblauwe. Ik aarzel bij een donkerder tint, namelijk aubergine en zwart. Is dat niet te donker?

Terugkomend in Nederland heb ik de felgekleurde waar ik als een blok voor viel, nog geen een keer gedragen. De donkerder versie daarentegen draag ik verschillende keren per week.

Kleuren in verschillende klimaten

Heb jij dat ook wel eens? Dat je van vakantie thuiskomt en dat het gekochte een beetje tegenvalt? Het is een beetje zoals die wijn die op vakantie zo lekker smaakt en thuis denk je “is dat het nou”?

Zonnig Marrakech

Hoe zit dat nou met kleuren in verschillende klimaten? Welnu: In Marrakech is het zonnig, vrijwel het hele jaar door. Dus dragen mensen doorgaans vrolijke kleuren. Het past in het klimaat, in het felle licht dat de zon veroorzaakt. Dan valt er ander licht op kleuren en komen ze gewoonweg meer tot hun recht.

Grijs Nederland

Kom je thuis, dan is het meestal wat somberder. Die grijze luchten geven gewoonweg een ander licht. Dat maakt dat we hier vaak veel meer donkere kleuren dragen. Let maar eens op in de zomer. De zon komt naar buiten en ineens trekken we met zijn allen alle kleuren uit de kast. Dan pakken we eigenlijk de kleuren uit andere klimaten.

Dan is zwart eigenlijk ‘not done’. Het valt dan gewoonweg op dat je zwart draagt, terwijl je in de donkere dagen opgaat in de massa. Zo gaat dat met kleuren in verschillende klimaten.

Kleur in je gezicht en kleur in je kleding

Hetzelfde geldt overigens ook voor het volgende: heb je een kleurtje in je gezicht, dan zul je zien dat je meer kleur kunt hebben. Het staat gewoonweg beter. Sterker nog, bepaalde kleuren die je anders nooit zult dragen in de winter, staan in de zomer wel. Iets om op te letten als je kleding koopt als je op reis bent in een zonnig oord. Neem dus je kleurenwaaier mee, want voor je het weet koop je bijvoorbeeld zalmroze. Kom je thuis, ben je twee weken later weer je bleke zelf en blijft die kleur in je kledingkast hangen. Want die zit namelijk niet in je kleurenpalet.

Kleuren in verschillende klimaten

 

 

Ik verwacht dan ook dat nu de dagen lengen en de zon meer zijn gezicht laat zien, dat ik die fel gekleurde sneakers zeker ga dragen. En ja, hoor op de eerste mooie, zomerse dag, heb ik ze daadwerkelijk aangetrokken. De donkerder versie reserveer ik voor de meer winterse dagen.

Meer over kleur weten

Kleurenworkshop Marrakesh

Kleurenanalyse – deel 1

Kleurenanalyse – deel 2

Kleurencombinaties, hoe doe ik dat nu? 

Kleurencombinaties in je kleding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *