Kom (nóg) beter voor de dag

Kwaliteit  speelt een grote rol bij een mooi kledingstuk. Dus let eens op hoe het is gemaakt. Hoe is het in elkaar gezet? Hoe is de afwerking? Welke stof wordt gebruikt?

 

Niet op de naad

Een kwaliteitskledingstuk is niet ‘op de naad’ genaaid. In de naden hoort extra stof te zitten, zodat de naden bij het dragen niet losscheuren. De naden moeten goed zijn vastgenaaid; geen losse steken. Bij elk kledingstuk moet je er trouwens goed op letten dat naden niet trekken. Dan zit het te strak en gaat het op den duur scheuren.

 

Knopen

Knopen moeten makkelijk door de knoopsgaten gaan, maar de knoopsgaten mogen niet te ruim zijn. Stel je voor dat je blouse of overhemd ineens openstaat zonder dat je er erg in hebt. Mooie knopen zijn meestal niet van plastic. Parelmoer knopen zijn echt mooier dan hun plastic kopieën. In de vijftiger jaren en daarvoor zag je ook stofknopen. Dat is ook vaak een indicatie van kwaliteit.

 

Lopen de strepen door?

Zie je wel eens strepen die niet doorlopen? Ruiten die niet aansluiten? Het staat zo slordig. Bij goede kwaliteit loopt alles in elkaar over. Check het maar eens bij een goedkoper merk. Ik heb dat laatst bij Primark gedaan (het tegendeel van kwaliteit). Zie je bij één van de tien jurken de streep doorlopen of aansluiten? Dan heb je mazzel. Nu nog de goede maat!

 

Dikte en valling stof

Een stof kan op het eerste gezicht best aardig vallen. Let echter op de dikte – of beter gezegd de dunte – van de stof. Hoe dunner de stof hoe meer je de oneffenheden je ziet. Dat is vooral het geval bij T-shirt (en dus geweven) stoffen van de goedkopere merken. Betaal liever wat meer dan zo’n dun hempje of jurkje waar je je ongelukkig gaat voelen omdat je weet dat zelfs je kleinste vetkwab te zien is. Om maar niet te spreken over de contouren van je BH, je slip. Kijk ook naar je achterkant. Hoe goed zie je de randen van je BH?

 

Kreuken

Houd je niet van kreukende stof? Knijp er dan even stevig in. Als het duidelijk kreukt, dan weet je genoeg. Van linnen wordt gezegd dat het mag kreuken. 100% linnen kreukt een stuk meer dan een mix van linnen en een andere stof. Linnen kan je het beste strijken als het nog een beetje vochtig is… of je laat de kreuken er gewoon in zitten! Bij linnen kreukt het toch bijna meteen weer. Dus hoeveel houd je van strijken?

Bron: E.P. Professional Presentation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *