Kousenmaten

Het weer wordt kouder en dan komen bij de meeste vrouwen de panty’s weer tevoorschijn. Maar heb jij dat nou ook? Wil je een paar nieuwe panty’s kopen en dan weet je vaak niet welke kousenmaten nou goed passen. De kousenmaten bij de HEMA zijn weer anders dan bij Oroblu of Bonnie Doon. Ik blijf het altijd een gok vinden. En soms zit ik er duidelijk naast, zoals je verderop kunt lezen.

Maattabel kousenmaten

De meeste kousenmerken hebben een maattabel waarmee je een heel end kunt komen.  Dit soort prachtige schema’s met lengte en gewicht.

 

Meestal gaat het wel goed, maar het hangt ook een beetje van het soort kousen af. Als je recht-toe-recht-aan kousen of kousen met een doorlopend patroon koopt maakt het niet veel uit of ze soms wat afzakken. Maar zit er een patroon in waarbij het tamelijk belangrijk is dat dit op de juiste plaats blijft zitten, dan baal je toch als je de kousen zich net even anders gedragen. Je hebt ze toch volgens de maattabel gekocht, je hebt je bovendien in een speciaalzaak laten adviseren en toch zakt de hele heisa ver beneden de beoogde grens, zogezegd. Denk je misschien “ik ga terug om mijn beklag te doen”,  dan treft het toch een tikkie vervelend als je die kousen op vakantie in Oostenrijk hebt gekocht. Een briefje aan de fabrikant helpt ook niet. En als het nog goedkope panty’s waren…

kousenmaten

Links zoals de panty’s horen te zitten; rechts zijn ze al te ver afgezakt en lijken het wel kniekousen.

Kousenmaten meest voorkomende merken

Dus ik dacht ‘laten we eens kijken wat er geschreven wordt over de kousenmaten van een aantal verschillende, meest voorkomende merken’.

Bonnie Doon en Oroblu

Bij Bonnie Doon vallen de kousenmaten normaal volgens jouw confectiemaat.

Oroblu en Miss Oroblu is een Italiaans merk en is gemaakt voor de petite vrouw. Ben je bijvoorbeeld 1,65 m lang en draag je normaal gesproken maat 38 dan is 38/40 bij dit merk helemaal goed. Maar ben je langer of heb je langere benen, dan kun je beter een maatje groter dan je confectiemaat te nemen.

Wolford

Het Oostenrijkse merk Wolford is gemaakt voor grotere vrouwen. Ben je 1,75 m lang en draag je kledingmaat 40 dan kun je gemakkelijk maat M nemen. Ben je petite vrouw dan heeft Wolford voor jou maat XS. Wolford heeft standaard S tm L. Petite betekent overigens dat je kleiner bent dan 1,65 m en ook nog tenger gebouwd

Kunert en Hudson

Deze Duitse merken zijn voor grote vrouwen. De kousen vallen vrij ruim en heb je bijvoorbeeld maat 42 dan kun je het beste maat 42-44 nemen. Ben je een kleine vrouw met maat 36 dan is het beste 36-38 te nemen. Standaard bij Kunert en Hudson gaan de maten van 38-40  tot 44-46. In sommige gevallen hebben Kunert en Hudson maat 36-38. Ook zijn er kousen die tot en met maat 52-54 gaan.

Aardig om te weten: ze hebben ook speciale maten voor vrouwen met een vollere taille en korte benen, bijvoorbeeld tradition serie of support 40. De broekjes vallen ruim met twee inzetstukken, zodat ook zwangere vrouwen deze panty’s prima kunnen dragen.

Emilio Cavallini

is een Italiaans merk en valt ruim. De kousen komen in de maten S/M (=36-40) en M/L (42-46). Valt je maat tussen 36-40  neem dan S/M; valt je maat tussen 42 en 46 dan ga je voor maat M/L.

Kiezen juiste kousenmaat

Succes met het kiezen van je juiste kousenmaat. Als je panty’s hebt gekocht die goed zitten, bewaar dan de verpakking. Dan weet je de volgende keer zeker dat je de juiste koopt.

En nog een wijze raad: koop je panty’s op vakantie, koop dan een soort waarbij je niet fout kunt gaan!

Meer lezen over panty’s?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *