LG-20. Waarom al die bomen met namen?

Aan de rand van La Guierche loopt een paadje waar heel veel verschillende bomen en planten staan. Tamelijk recent geplant zo te zien aan de data. Ook behoorlijk dicht op elkaar gezet.

Vergroenen

Het blijkt dat La Guierche en een naburig dorp besloten hebben meer te vergroenen. Letterlijk, door van alles te planten. De aanplant is zéér gevarieerd. Het begint ergens in 2020 en bij elke boom of struik staat een naam en een datum. Niet alleen de naam van de boom of plant, maar ook de naam van een kind. Elke nieuwe boreling krijgt namelijk zijn of haar eigen groen.

Meer borelingen na Covid?

Ik ben nieuwgierig. Ze zeggen toch altijd als er niet veel te doen is, dat er meer kinderen geboren worden? Is dat hier na Covid gebeurd? En hoeveel  jongens en meisjes zijn er?

Kleine teleurstelling. Geen ‘hausse’ in geboortes in 2021. In  2021 zijn er zelfs minder kinderen geboren dan het jaar ervoor. De dalende lijn zet zich zelfs voort. Lang verhaal kort: aan het aantal struiken en bomen te zien zijn in 2020-2023 58 kinderen geboren; de meisjes zijn ver in de meerderheid met 37!

Over twintig jaar een heel bos

La Guierche en buurtdorp Joué-l’Abbé hopen dat tegen de tijd dat de kleintjes groot zijn geworden, er een klein bos is ontstaan, een bos met heel veel variatie.

Nog meer bloemen

Mijn dorp heeft in het kader van ‘Villes et villages fleuris’ één bloem. Het ultieme doel is er vijf te krijgen. Dit embleem is heel belangrijk in Frankrijk, dus La Guierche is hard bezig een tweede bloem te bemachtigen. Kékélia heeft ooit in het comité gezeten dat ervoor moet zorgen dat La Guierche een tweede bloem krijgt. Het is echt een dingetje in Frankrijk, die bloemenerkenning. De leden van het comité gaan letterlijk langs de huizen om de mensen te motiveren meer bloemen of bloeiende planten en bomen in hun tuin te planten. Die tuinen die te zien zijn vanaf de weg. Kékélia heeft een grote heg voor haar tuin, dus bij haar is het niet aan de orde.

Koolzaad kleurt de omgeving geel

Het is koolzaadtijd en we zijn omringd door gele velden. Toen de eerst gele bloemen voorzichtig hun kopjes opstaken, vroeg ik me af wat dit voor een plant was. Heel toevallig kwam een fietser voorbij die me de weg vroeg. Ik zat hier toen net twee weken! Hij kon mij meteen vertellen dat dit ‘colza’ was. Et voilà, de hele buurt fleurt op met al dat geel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *