Meer dan één bril?

In het artikel over “de bril ook een accessoire voor de man”, liet ik zien hoe elke bril een andere uitstraling kan genereren. Als reactie daarop kwam de opmerking dat het begrotelijk is meerdere brillen te bezitten. Zeker als je multifocale glazen nodig hebt. Daar wil ik graag dieper op ingaan. Aan het einde van dit blog vat ik de voor- en nadelen van dit accessoire puntsgewijs samen.

Praktisch gezien

Meerdere brillen met multifocale glazen bezitten, is zeker niet goedkoop. Toch raad ik aan om meer dan één bril te hebben. Het is altijd goed een reservebril te hebben. Stel je voor dat je kijker stuk gaat of je deze om wat voor reden dan ook verliest! Als je meer dan één bril hebt, verslijt je iedere exemplaar minder snel dan als je elke dag dezelfde op je neus hebt. Dat begint natuurlijk al bij twee stuks. Kun je je meer permitteren, dan gaat die regel nog verder op.Je kunt alleen meerdere brillen hebben, als je ogen stabiel blijven. De mijne zijn al zeker zeven jaar stabiel en zodoende kan ik vaker een nieuwe bril aanschaffen en de oude(re) blijven dragen.

Kijk anders tegen een bril aan

Zie een bril niet alleen als een noodzakelijk kwaad. Als je toch een bril nodig hebt, zie deze twee glazen op je neus dan als een accessoire. Dit accessoire is een onderdeel van je uitstraling, van je totaalgarderobe.

We geven in het algemeen gemakkelijker geld uit aan kledingstukken en accessoires dan aan een meerjarige investering in een bril. Houd je wel eens bij hoeveel je per jaar uitgeeft aan kleding en accessoires? Daar horen sieraden, riemen, sjaals, schoenen, panty’s, sokken, mutsen, tassen en hoeden bij. Heb je al die dingen wel nodig? Natuurlijk niet, maar als je dan toch je geld wilt uitgeven, waarom dan niet aan iets moois op je neus?

Deze kijker ga je veel vaker dragen dan alles bij elkaar in je kledinggarderobe. Als je al die uitgaven aan kleding optelt na een jaar, dan zie je waarschijnlijk dat die aanschaffen je ook veel geld hebben gekost.

Let op aanbiedingen

 • Opticiens geven vaak korting als je meer dan één exemplaar tegelijk koopt. Je kunt onderhandelen, wist je dat? Zeker als je een vaste opticien hebt. Je bent dan wel in een keer meer geld kwijt, maar minder dan als je die twee brillen apart koopt, verspreid over meerdere jaren.·
 • Sommige ketens, zoals Oogwereld, stunten in ieder geval één keer per jaar met kortingen. Bij twee brillen krijg je bijvoorbeeld de glazen van de tweede bril gratis. Ze verzinnen allerlei kortingen. Goed om in de gaten te houden.

Soort glazen

De prijs van de bril hangt af van de soort glazen die je nodig hebt. Dat hangt natuurlijk samen met je ogen natuurlijk én je opticien. Sommige opticiens vragen veel meer dan andere. Het is heel belangrijk om met je opticien te bekijken of je die heel dure glazen wel nodig hebt of dat je ook met een goedkopere variant uit de voeten kunt. Ik had oorspronkelijk duurdere glazen, maar het bleek dat het voor mijn ogen niets uitmaakte of ik een goedkopere variant had.

Onderhandel

Dit gesprek kwam indertijd op gang omdat ik heel graag twee brillen wilde en dat me echt te begrotelijk werd. Toen opperde de opticien een variant op de glazen. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je laat uitzoeken of dat mogelijk is. Niet iedereen heeft dezelfde ogen. Dat was in 2017, zie de foto hierboven.

De opticien zit er ook om geld te verdienen. Hij wil graag verkopen en soms is het voor de opticien beter om twee brillen te verkopen onder bepaalde condities, dan één bril met heel dure glazen. Je moet wel vertrouwen hebben in je opticien. Als je het gevoel hebt dat hij alleen op je geld uit is, moet je een andere zoeken.

Andere mogelijkheden voor een nieuwe ‘look’

 • Over brillen met voorzetstukjes heb ik eerder geschreven. Nu heb ik ook een Nederlands equivalent gevonden.
 • Heb je nog een oude bril die je nog steeds leuk vindt, maar die in de la is blijven liggen? De glazen passen niet meer bij je huidige ogen misschien? Is de lak beschadigd of is de kunststof niet meer zo mooi? Opticiens kunnen je bril (laten) opknappen. De lak van die betreffende bril kun je opnieuw laten spuiten; de kunststof bril kan vaak na een verzorgend bad er goed uitzien. Zijn de glazen niet meer goed? Laat er nieuwe inzetten. Zo heb je weer voor veel minder geld een extra bril erbij. Zie de foto hierboven, de bril rechts onderin.
 • Je kunt ook gaan struinen op de vintagemarkt. Dat kan bij opticiens, die oudere brillen verkopen, maar ook kom je ze in tweedehandswinkels tegen. Zoals hieronder dit geweldig vintage exemplaar; nieuwe glazen bij mijn opticien erin laten zetten.meer dan één bril

Ook opticiens veranderen mee

De tijden dat je alleen maar een bril met glazen bij één en dezelfde opticien kunt krijgen, zijn voorbij. Vooral als je een vaste klant bent bij een opticien, gaat die heus niet moeilijk doen als je een keer met een montuur van elders komt en alleen de glazen bij je opticien koopt. Geld is geld en de concurrentie is groot tegenwoordig. Veel mensen zien ook wel dat een bril niet alleen maar voor beter zien is, maar ook een modeaccessoire!

Voor- en nadelen op een rijtje

Nadelen

 • Begrotelijk op de korte termijn.
 • Je ogen moeten stabiel blijven

Voordelen   

 • Je hebt een reservebril als één van je brillen onverhoopt stuk gaat of je die verliest.·
 • Je glazen en je frame slijten minder snel, dus je doet er langer mee.·
 • Je kunt vaak over de prijs onderhandelen als je meer dan één bril tegelijk koopt·
 • Je hebt meer keuze, dus je kunt je bril beter aan je kleding van de dag aanpassen.

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *