LG-23. Oorlogsmonumenten en meer

Als je regelmatig door Frankrijk reist, gaan bepaalde dingen je opvallen. Hein ziet overal de ‘salle polyvalente’ en we lachen iedere keer als we weer een mairie in een gehucht ontwaren. Wat te denken aan de overdaad aan oorlogsmonumenten?

Is het je ook wel eens opgevallen dat middenin een dorp altijd een kerk staat? Meestal heel eenvoudig, maar hij staat er. Op zich niets bijzonders, want die tref je in ons land ook overal aan. Ook hier vullen de kerken zich niet altijd, getuige de lijst met diensten in verschillende dorpen in de omgeving.

Rond de kerk

Vlakbij de kerk echter, zijn meer dingen die je overal min of meer op dezelfde plek vindt.

Als je de kerk uitkomt, heb je natuurlijk brood nodig en op zondag zeker croissants of een ‘pain au chocolat’.

Café annex ….

Het café is van oudsher in veel landen ook vlakbij de kerk. La même chose in Frankrijk. Omdat in veel dorpen weinig winkels zijn – wij hebben gelukkig nog de bakker – is het plaatselijke café tegelijkertijd een eenvoudig restaurant, een ‘tabac’ en een ‘épicerie’ voor de kleine boodschappen. In ons dorp doet de bar ook dienst als broodleverancier als de bakker met vakantie is.

Oorlogsmonument

Frankrijk eert zijn doden uitbundig. Overal vind je oorlogsmonumenten. In de dorpen is het meestal een soort zuil met de doden uit het dorp tijdens de Eerste Wereldoorlog, soms zie je een lijst toegevoegd met doden uit de Tweede Wereldoorlog. Vaak in de buurt Van de mairie.

Dan natuurlijk de ‘salle polyvalente’, de zaal die voor van alles wordt gebruikt in het dorp. Zo’n zaal waar wij ons dorpsfeest hadden enkele weken terug.

Heerlijk dat sommige dingen zo voorspelbaar zijn in dit land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *