In de loop der jaren heb ik tussendoor wel eens tips gegeven voor kleding tegen de hitte. Na die enorm warme dagen in juni en juli zet ik alle adviezen eens op een rijtje en voeg een enkele nieuwe toe. Kortom, hoe kom je luchtig de zomer door?
Niet te bloot
Hoe bloot kun je gaan en helpt het? Ik zie zo nu en dan mannen die zich met ontbloot bovenlijf op straat en in de supermarkt durven te vertonen. Zeggen ze wat over te onbedekt geklede vrouwen!
En echt helpen doet het niet tegen de hitte, want kleding neemt tenminste nog zweetvocht op. Misschien denkt zo’n gast dat hij zo luchtig de zomer door komt, het getuigt in ieder geval van weinig respect om zo half in je nakie rond te lopen in de stad.
Welke materialen helpen je luchtig de zomer door?
Het blijft het beste om natuurlijke materialen te dragen zoals lichte wol, linnen, zijde, katoen en viscose, bamboe. Verder lijken halfsynthetische stoffen zoals ramie, rayon en modal (vergelijkbaar met katoen, alleen soepeler valling), lyocell en tencel ook prettig te dragen in de hitte.
En let op de dikte van de stof! het spreekt bijna vanzelf dat een dikke katoenen broek of bloes minder luchtig draagt dan een dunnere!
Vermijd synthetische materialen
Synthetische materialen ademen niet en daardoor krijg je het nog warmer dan je het al hebt. Laat je niet verleiden door zo’n leuk transparant, mouwloos, sprankelend, luchtig lijkend topje voordat je het etiket hebt gecheckt. Is het polyester, polyester, polyamide, polyacryl, acetaat (vooral voeringstoffen), koop het niet als je het koel wilt houden.
En ben je van de vintagekleding? Daarin staan geen etiketten, want die bestonden niet voor de 60er jaren. In die tijd werden veel synthetische stoffen gebruikt. Dus niet heel fijn om te dragen op heel warme zomerdagen.
Natuurlijke en synthetische stoffen
Tegenwoordig wordt ook veel gemengd met synthetische stoffen, dus let daar ook op. Ga voor minimaal 70% natuurlijk. En vergeet ook niet een voering te checken. Ik heb bijvoorbeeld ooit eens een prachtige linnen top gekocht die gevoerd was met een synthetische stof. Dat doet het linnengevoel direct te niet. Viscose is het fijnste. Ook bij rokken en broeken zou ik erop letten. Met die bloedhitte telt echt alles mee.
Niet te bloot op kantoor
In de zakelijke wereld is veel veranderd en veel meer toegestaan dan pakweg tien jaar geleden. Feit blijft, dat veel bloot de aandacht van het gesprek afleidt. Dat is niet veranderd en zal ook nooit veranderen. Dus wil je een serieus gesprek? Zorg dan voor voldoende bedekking. Ondanks de hitte: geen décolleté, niet te blote armen, niet te korte rok. Afhankelijk van hoe formeel je organisatie is, zou ik voor mannen nog steeds lange mouwen aanraden en bij de vrouwen in ieder geval een korte mouw. Al was het maar uit solidariteit met het manvolk.
Vrouwen die lange mouwen eigenlijk te warm vinden, maar toch liever hun armen bedekken, hier enkele alternatieven om je lijden te verlichten:
- gehaakte mouwen
- mouw met een split, bij de bovenarm of onderarm.
- transparante mouwen
Witte of zwarte kleding?
Witte of zwarte kleding, welke kleur kun je het beste dragen in de hitte? Daarover staan in de media verschillende meningen. Bekend is dat witte kleding de stralen van de zon weerkaatst, terwijl zwarte kleding ze absorbeert.
Maar warmte komt niet alleen van de zon; je eigen lichaam straalt ook warmte uit. Wanneer die lichaamswarmte je witte kleding raakt, wordt die warmte teruggekaatst op het lichaam, waardoor je eigenlijk niet kunt afkoelen. Komt je lichaamswarmte met zwarte kleding in contact dan houdt die kleding de warmte vast in plaats van terug te kaatsen. In zwarte kleding koel je dus ook gemakkelijk terug af, zeggen ze.
Christa Gjaltema, expert warmtefysica aan het TNO Kennisinstituut zegt hierover het volgende: ‘Zwarte kleding neemt weliswaar meer warmte op dan witte kleding, maar zwarte kleding kan dit ook weer makkelijker afstaan aan de omgeving. Hierdoor is de opwarming van lichte en donkere stoffen uiteindelijk ongeveer gelijk.’
Kortom: zoek het maar uit.
Loszittende kleding
Belangrijker dan kleur is eigenlijk dat kleding wapperen kan. Zo kom je zeker luchtig de zomer door. Bewaar dus de vacuüm gezogen jeans en hun trawanten voor koelere dagen.
Laat ook genoeg ruimte bij arm en oksel. Als je dan toch transpireert, zie je het minder snel! Trouwens, een top met een print of de kleuren bruin en donkerblauw verbergen ook veel beter zweetplekken dan een effen bloes of overhemd!
En vergeet de okselpads niet als je echt geen zweetplekken wilt zien. Lees ook ZWEETPLEKKEN.
En draag dus niet teveel laagjes, want dat isoleert te veel. Pas ook op voor kleding met speciale koelsystemen; die werken vaak niet zoals ze beloven.
Leuk artikel Erica over de diverse kleding die je kunt dragen bij heet, heet, heet weer! gr Lenny
Dat van die okselpads gaat wel heel ver en is dat niet een beetje ouderwets, of heb ik ongelijk! gewoon een flesje Odorono voor het slapen gaan een beetje op een watje, deppen en de volgende ochtend lekker afwassen, helpt echt!
Okselpads zijn een mogelijkheid, die ik aanreik. Je kiest wat je fijn vindt. Odorono voor jou, okselpads voor een ander. Zelf houd ik helemaal niet van welke soort deo dan ook. Smaken verschillen gelukkig. 🙂