Polyester kom je heel veel tegen in kleding. Hoewel deze stof vaak gemengd wordt met andere stoffen zoals katoen, zie ik steeds vaker 100% polyester kledingstukken.
Wat is polyester?
Polyester is een synthetische vezel, anders gezegd: kunstmatig. Het wordt gemaakt van twee grondstoffen: aardolie en aardgas. Daarbij voegt de fabrikant chemische stoffen toe.
Zweten met polyester
Sinds de jaren 2000 zijn de technieken om polyester te maken enorm verbeterd. Vooral in het duurdere segment kom je goede kwaliteit tegen. Winkel je bij de budgetketens, dan is de kans groot dan ze gebruik maken van de goedkope, verouderde techniek. En dat betekent zweten. Lees verder bij de nadelen.
Voordelen
- Goedkoop
- Licht en glad
- Voelt zacht aan
- Vormvast : krimpt en kreukt nauwelijks
- Slijtvast
- Kleurvast
- Duurzaam, want gaat langer mee dan natuurlijke stoffen
- Neemt niet goed vocht op. Dat is een nadeel (zie hieronder), maar ook een voordeel: het materiaal is heel geschikt voor regenjassen, zoals bij Wet&Dry regenkleding.
Nadelen
- Polyester neemt niet goed vocht op. Als je in de zomer een luchtig kledingstuk wilt dragen, waarin je niet zweterig wilt voelen, zou ik zeker nakijken waarvan het kledingstuk gemaakt is. Het kledingetiket checken, is tegenwoordig een enorme klus, want zo’n label bestaat vaak uit wel 4 onderdelen in “tig” talen. 100% is dan een ‘no go’ in de zomer, zakt het percentage naar 60% dan zou ik het wel aandurven op een warme zomerdag.
- De stof kan statisch worden.
Wassen en drogen
In de wasmachine op maximaal 40 graden; gebruik het synthetische of fijne wasprogramma. De stof kan meestal in de droger, maar alleen op een lage temperatuur. Altijd een goed idee: Check het etiket voor de precieze wasvoorschriften.
In feite kreukt polyester niet, maar ja, niets is onmogelijk. Dus mocht je toch de behoefte hebben een kreuk hier en daar weg te strijken, zet de temperatuur van het strijkijzer niet te hoog.
Goede kwaliteit
Kwaliteitspolyester herken je hoofdzakelijk aan de manier waarop het aanvoelt. Koop je bijvoorbeeld een jas dan is een goede kwaliteit stof stevig, maar ook luchtig en licht. Deze hoogwaardige kunststof heeft weinig glans, in tegenstelling tot de goedkope variant.
De prijs zegt ook wel wat. Grote kans dat een duurdere polyester jas van betere kwaliteit is dan eentje met een heel lage prijs. Exclusieve merken die deze stof verwerken in hun kleding, werken samen met hoogwaardige producenten die op een steeds verfijndere manier deze kunststof weten te maken.
LEES OOK:
Travelstof – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 1
Viscose – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 2
Nylon – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 3
Tweed – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 4
Go glam met kledingstoffen – deel 5
Wol – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 6