Ruiken is puur persoonlijk

Soms hebben we zin in een lekker geurtje. Maar ja, wat vind je lekker en hoe bepaal je dat nou? Zijn er ook geuren voor bepaalde momenten van de dag of een bepaalde gelegenheid? Hoeveel gebruik je? Zit er verschil tussen mannen- en vrouwengeuren?

Ruiken is puur persoonlijk

Wat je ook doet, koop altijd je eigen geur. Laat niet een ander voor je bepalen. Want elke huid reageert anders op hetzelfde geurtje. En wil je iemand toch een geurtje geven? Koop een cadeaubon!

Bovendien, wat jij lekker vindt, hoeft de ander helemaal niet te plezieren. Daarnaast reageert iedere geur anders op iemands huid. Iedereen heeft een andere lichaamsgeur. Die geur is o.a. afhankelijk van hoe droog of vet je huid is. Maar ook van wat je eet. Iemands eigen geur is van invloed op hoe een parfum op hem of haar ruikt.  De ene geur wordt letterlijk een onderdeel van je; terwijl de andere als een soort blok op je huid blijft liggen.

Mannen of vrouwengeuren?

Vroeger maakte men geen onderscheid. Maar ja, de commercie hè. Aparte mannen- en vrouwengeuren zorgt voor meer omzet. Natuurlijk zijn er wel geuren die typisch mannelijk of vrouwelijk zijn.

Vrouwelijk

Neem de Florals en Chypres (interpretatie van het eiland Cyprus en bevat o.a. eikenmos, labdanum en bergamot) die als uiterst vrouwelijk gelden.

Mannelijk

Het Fougère genre (compositie van o.a. eikenmos, lavendel en coumarine) wordt als typisch mannelijk gezien.  De vrije vertaling: de geur van een pas geschoren, frisse man. Lekker schoon, opgeruimd en opgewekt kan hij de dag beginnen.

Unisex

In de genres – de namen spreken min of meer voor zichzelf – Citrus Fresh, Aqua, Oriental, de houtachtige geuren Sweet Woody en Spicy Woody vinden zowel vrouwen als mannen hun lievelingsgeuren.

Heb geduld

Start met een geurstrookje om te kijken of de geur je überhaupt aanspreekt. Daarna MOET je hem op de huid proberen. En heb geduld. Het kan wel een uur duren voordat de geur zich echt openbaart en je echt kunt ruiken of deze je bevalt.

Niet iedere geur blijft bij iedereen even lang hangen. Bij sommige mensen ‘hecht’ de geur zich niet goed. Als je die geur toch heel lekker vindt, dan kun je hem ‘ondersteunen’ door met een bodylotion met dezelfde geur te starten en ‘af te maken’ met je parfum.

Soorten geuren

In dit stukje worden verschillende woorden door elkaar gebruikt.. Hieronder vind je de precieze termen van de geuren die je in de winkel aantreft.

Eau de cologne

Dit is een reukwatertje dat uit 2-5% aromatische stoffen bestaat, voornamelijk citrus. Sterk verdund in 70% ethyl alcohol en water. Soms het het ook eau fraîche. En ook bij Chanel kun je deze goedkopere versie kopen.

slurpiesandstraws -3557697641_cea75ec8a8_z (2)

Eau de toilette

Hierin zit 5-10% geurconcentraat., aangevuld met water en ethyl alcohol.

smells-dianabeideman-1910238751_420d0c3aa8_z

 

(Eau de) parfum

Eau de parfum. De naam zegt het al: een verdunning van parfum. Op één na hoogste concentratie van geurstoffen. Afhankelijk van de maker bevat het 10-20% geurconcentraat. Het echte parfum bestaat uit een concentratie van 20-30% geurstoffen.

smells-scyllarides-3459487552_3243e4cf20

De gelegenheid

Het gaat er vooral om welke sfeer om je heen wilt hebben hangen. Ga je voor licht, dan zoek je eerder een zomergeurtje (bijv. de citrusachtigen, aqua) uit. Wil je wat zwaarder dan ga je voor zoet en bedwelmend (bijv. meer oriëntaals). Waar heb je zin op welk moment?

Hoeveel doe je op? Voor de één is een spray voldoende, de ander gaat 10x in de rondte. Het zegt wel iets over wat voor type mens je bent. Ben je graag aanwezig of houd je het wat bescheidener?

Imago en gelegenheid

Soms moet je even voorbij gaan aan je eigen gevoel en aan je imago denken. Vooral in werksituaties. Bij een sollicitatiegesprek of bij een rijexamen (geen werksituatie, maar je wilt wel zeker een goede indruk maken,want je wilt toch slagen voor dat verrekte rijexamen!) is het misschien geen goed idee de ander te bedwelmen met jouw favoriete geur. Andere beroepen zoals de zorgsector, de tandarts, de schoonheidsspecialiste of de horeca nodigen tot meer discretie uit. Trouwens: iets van een geheel andere orde: rokers zouden daar ook uitgebannen moeten worden. Niets is zo vies om iemand over je heen te hebben hangen die net een sigaret heeft gerookt.  Teveel parfum, te veel rook is voor mij in ieder geval een reden om daar NIET heen te gaan.

Parfum reageert op warmte

Parfum reageert op warmte, dus in de zomer kan een geur zich anders ontplooien dan bedoeld, kan ze zwoel en plakkerig worden. Of je parfum kan onder invloed van de zon huidirritaties veroorzaken of pigmentvlekken doen ontstaan. Een douchegel, bodylotion of zelfs een ‘eau’ is dan een veiligere keuze. Zo’n verfrissend water blijf je weliswaar minder lang ruiken.’

Geuren bewaren

Sowieso bij voorkeur op koele, droge liefst donkere plek bewaren. Vooral als het warm is: bewaar je geurtjes in de koelkast. Het beste op de plaats waar de deur, daar waar het niet té koud is.

 

Bron: Parfumgids van Roos Lubbers. Hierin vind je veel informatie over allerlei soorten parfums.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *