15. Milieubewust

Mijn Franse familie is heel milieubewust. Ze fietsen en gaan zoveel mogelijk met het OV. De was droogt in de woonkamer, vrijwel permanent. We eten veel bio en voor Franse begrippen veel groenten.

Er staat een waterfilterapparaat om de narigheden uit het water te filteren zoals medicijnen, toxische stoffen, drugs en dat soort troep. Dus ik drink alleen (thee van) gefilterd water!

Zeeptabletten

Speciale tabletten worden gekocht om daarvan shampoo en zeep te maken. Ze hebben wel gelijk; dat soort producten bestaat voornamelijk uit vloeistoffen. Dat moet allemaal in grote verpakkingen, van de fabriek over de weg of de lucht hiernaar toe. Als je vloeibare delen uit de zeep haalt en de droge delen verkleint tot tabletten, dan scheelt dat enorm veel ruimte bij het vervoer en hoef je dus minder goederen te verplaatsen. Wat een hoop luchtvervuiling moet dat wel niet schelen. Thuis maak je dan gewoon weer de zeep die je wenst, door zelf weer water toe te voegen. Als ik terug ben, ga ik dat eens goed onderzoeken!

Scheiding afval

Natúúrlijk scheiden ze hun afval. In elk land is dat weer een uitdaging om erachter te komen hoe dat werkt. Hier is de afscheiding wel heel uitgebreid.

Afval scheiden in Frankrijk (hier slechts een klein deel te zien)

  1. Voor de compost in de tuin: Groenten en fruit, theezakjes, maar geen citrusvruchten. Ananasafval blijkt ook ongeschikt. Te zuur of te hard. Het schijnt trouwens eeuwig te duren voordat uit een hoop afval geschikte aarde wordt geproduceerd. Peggy vertelt dat ze nu na vier jaar eindelijk genoeg zal hebben. Vier jaar, vier jaar afval gespaard! Zijn er mensen die dat herkennen?
  2. Groente en ander eetbaar afval voor de kippen. Drie kippen, waarvan eentje regelmatig eieren legt, de ander soms en de derde zegt “bekijk het maar”. Kleine eitjes, maar heel veel eierdooier volgens dochter Cassandre. Minstens twee dozen per week gaan erdoor in dit huishouden. Zoon Eli is net zo eierenliefhebber als ik. Verder gaan er veel eieren in het eten, vooral in baksels en ovenschotels.
  3. Eierschalen om te vermengen door het kippenvoedsel.
  4. Glas
  5. Plastic en aluminium, vooral van verpakkingen
  6. Papier . Of hoort dat bij nummer 5? Ik raak soms volstrekt in de war
  7. Plastic flessendoppen, voor Bouchons d’amour. Bij 1 ton plastic doppen schenken ze een rolstoel.
  8. De rest, dus die citrusvruchten et quoi qu’il soit

Het scheiden van het afval is soms net een wiskundige puzzel. Het lastigste is te bepalen of iets nu wel in het bakje van de compost of het kippenvoer mag of uiteindelijk toch in die grote bak “van alles wat” terechtkomt.





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *