Winterse hoofddeksels. Voor de mannen: muts (of beanie zoals de muts tegenwoordig blijkt te heten), pet of hoed.
Welk materiaal kies je?
Over de muts heb ik niet veel te zeggen. Lekker warm, sportief en gemakkelijk in je jaszak te stoppen. Misschien wel slim om even te bedenken welke materialen je op je hoofd kunt velen. Heb je het snel warm? Kun je tegen het gekriebel van wol? Als je antwoord ‘ja en nee’ is, kijk dan naar een muts van synthetisch materiaal. Of misschien is een mix van de twee materialen een oplossing voor je. Kijk even op het label in de muts om te zien wat je koopt.
Je petje af
De wollen ballonpet is goed en warm, kan prima tegen regen en waait niet zo gauw af. Je hebt ze ook met oorkleppen. Heerlijk als je gauw last hebt van koude oren. Vooral als het regent of sneeuwt, kun je je daar helemaal in verstoppen.
Van de hoed en de rand
Wil je echt een beetje leuk voor de dag komen, dan zou ik zeggen: ga voor een echte hoed. Zo’n hoed met een brede rand. Vooral bekend door zijn dragers: maffioso. Vroeger, althans, en in de films. Altijd goed geklede mannen, de hoed maakt het af. Daarmee kom ik op het volgende punt: Draag je hoed bij de juiste kleding!
Vlag op modderschuit
Als je een hoed draagt, doe het dan met flair. Geen sportief jack eronder. Dat heet een vlag op een modderschuit. Dat is net zo erg als mannen die een pak dragen met zo’n jack erover. Dat je het kostuumjasje eronder uit ziet komen. Kijk eerst eens in de spiegel voor je de straat opgaat! Laat je hoed dus tot zijn recht komen bij een lange jas. Het jack gaat diep in de kast, voor bij een sportieve gelegenheid!
Hoe zet je een mannenhoed op?
Een mannenhoed zet je nooit recht op het hoofd, altijd een tikkeltje schuin.
Een (natte) hoed verzorgen.
En dan heb je een hoed. Je hebt kwaliteit gekocht, dus je gaat er voorzichtig mee om. Een vilten hoed kan veel hebben. Je mag er gerust mee in de regen en sneeuw lopen, daar is hij voor gemaakt. Maar verzorg hem wel goed achteraf. Een hoed moet steeds ondersteboven opgeslagen worden. Dit voorkomt dat de rand vervormt, plat wordt. Dit geldt extra voor natte hoeden. Een vilten hoed van goede kwaliteit mag gerust kletsnat worden, als je hem daarna rustig en ondersteboven laat drogen. Eventueel vul je de bol voorzichtig met een badstof handdoek of keukenpapier en hang je hem op een kledinghaak. Alles op kamertemperatuur. Nooit direct in contact met radiatoren en haardrogers brengen. Je hoed zou zo maar kunnen krimpen.
Die deuk eruit
Deuken kan je uit een vilten hoed stomen, want dit is de manier hoe hij zijn oorspronkelijke vorm gekregen heeft. Hou hem gewoon boven kokend water, maar let wel op dat je je niet verbrandt. Borstel je vilthoed met een kledingborstel en wat stoom (fluitketel op het fornuis) en breng hem weer in model.
Stoffen en vlekken
Bestofte hoeden borstel je best voorzichtig af, met de klok mee van bovenaf gezien. Zo voorkom je dat je het stof in de hoed wrijft.
Het verwijderen van vlekken doe je door een stukje oud hard brood of met zeer fijn schuur papier voorzichtig over de vlek te schuren. Let wel, vet- en vloeistofvlekken zijn niet te verwijderen.
Hoofddeksels van wol of leer
Alle hoeden, petten en mutsen gemaakt van wollen geweven stoffen kun je reinigen door ze te wassen in koud sop. Pas op: het is zeer goed mogelijk dat hierdoor krimp kan optreden.
Leer is tot op zekere hoogte waterafstotend. Bij veel of aanhoudende regen kan er toch, vooral bij de naden, water doorheen gaan. Om dit te voorkomen kun je een impregneerspray gebruiken. Ook hier geldt: langzaam laten drogen. Leg hem nooit op de verwarming en probeer ook niet föhnen om de droogtijd te verkorten
Hoe houd je de hoed verder schoon?
Je ziet na een tijdje dat de stoffen voeringband vies wordt. Doe enkele druppels wasbenzine op een katoenen doek wrijf schoon. Ingenaaid hoedenleer fris je met een droge spons weer op. Leg je hoed nooit langere tijd in de zon of op de hoedenplank in de auto. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de hoed krimpt of de kleur vervaagt.
Chapeau heren
Ik zou zeggen: maak er wat van… Hier enkele winkels om je op weg te helpen
Jos van Dijk, Utrecht
The English Hatter, Amsterdam en Amstelveen
En heb je een foto van jezelf met mooie hoed? Stuur hem toe!
Verwijzen naar een video die door een log in is beveiligd is dom. Niet iedereen loopt met zijn gegevens te koop. Bestaat de video niet meer? dan is de verwijzing NOG dommer
Jaap, Hartelijk dank voor je commentaar. Ik heb het artikel uit 2014 aangepast. Je hebt me wel wakker gemaakt met je toonzetting.