Go glam met kledingstoffen – deel 5

Je kunt op allerlei manieren glitteren en glanzen met kledingstoffen, anders gezegd: go glam. Vrouwen zullen graag willen glitteren, mannen neigen waarschijnlijk meer naar glans. Daartoe is het handig een beetje te begrijpen welke stoffen wat doen. Ik noem hier een aantal voorbeelden.

Glitteren

Lurex

Go glam met een lurex jurk. De glanzende riem verhoogt het feestelijke gevoel

Go glam met lurex komt doordat er een glitter-, metaalachtige draad in de stof geweven wordt. Dat kan wat hard aanvoelen. Wel zaak om even te passen om te  zien of je dat lekker vindt zitten. Ook kan glitter erop gedrukt worden. Dat is vaak het geval bij jerseystoffen; dat is vaak wat informeler van uiterlijk. Stoffen met lurex erin zijn makkelijk in onderhoud: sterk en vormvast. En ook zo fijn: ze kreuken amper.

Pailletten

Kleding in paillettenstof vind je nu overal. Dit kledingstuk vind je in de Bijenkorf, waarschijnlijk van goede kwaliteit en duur. Goedkope kwaliteit vind je in winkelketens als H&M.

De ultieme ‘go glam’ doe je met pailletten! Pailletten zijn kleine schijfjes van metaal of plastic op de stof vastgezet: bijvoorbeeld op tule, mesh of kant. Aan het einde van het jaar glitteren en glanzen de etalages je tegemoet. Stoffen in allerlei kwaliteiten. Zo’n glitterjurk kun je vaak voor een habbekrats kopen. Verwacht daarom niet teveel van de kwaliteit. Als je zo’n kledingstuk niet vaak draagt, kan het toch nog jaren mee.

Kleding van deze stof kun je het beste in de buitenlucht laten luchten. Wil je de kleding toch per se wassen, doe het dan heel voorzichtig met de hand en laat het liggend drogen.

Glanzen

Satijn en zijde zijn de stoffen waarmee je vooral lekker kunt glanzen. Fluweel, chintz en cupro doen dat ook.

Fluweel

Fluweel noemen we ook vaak velours of velvet. Vind je als man een geheel fluwelen jasje iets te veel van het goede, je kunt het ook in de details zoeken. Een fluwelen kraag bijvoorbeeld of fluwelen biezen.

Satijn

is overigens geen stofsoort maar een weeftechniek die glans genereert. Je kunt bijvoorbeeld zowel katoenen als polyester satijn hebben. Satijn wordt ook veel in beddengoed gebruikt, om je dat luxe gevoel te geven.

Glanzen met satijn of een andere soort glansstof. Geschikt voor mannen en ook voor kinderen tegenwoordig. Gezien in de Bijenkorf.

Zijde

Om aan de grote vraag van zijde te voldoen, worden er veel zijderupsen gefokt. Je kunt je voorstellen dat de leefomstandigheden van deze beestjes niet al te best is. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden van de mensen die er werken ook niet om over naar huis te schrijven. Daarentegen zijn voor het produceren van zijde geen kunstmest, landbouwbestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig. Ook is er relatief weinig energie nodig om de zijde te verwerken tot stoffen.

Chitnz

Is een zeer gladde katoen die glanzend wordt gemaakt door kunsthars en/of een technische bewerking.

cupro

Het is vooral bekend als een alternatief voor zijde en wordt dan ook vaak kunstzijde genoemd. Het kreukt behoorlijk jammer genoeg.

lees ook:

Travelstof – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 1

Viscose – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 2

Nylon – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 3

Tweed – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 4

Wol – Kledingstoffen, de voor- en nadelen – deel 6

Extra: De ins and outs van wol

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *