Vind de duurzame spijkerbroek

De spijkerbroek is hét klassieke kledingstuk dat bijna elke Nederlander in z’n kast heeft liggen. Wie mij een tijdje volgt, weet dat ik niet van denim houd, maar ja, de meerderheid van onze bevolking wel. Dus hier een artikel over dit kledingstuk. In dit geval: waar moet je op letten als je de perfecte duurzame spijkerbroek zoekt?

In dit artikel staan ook diverse tips en verwijzingen naar het merk MUD dat probeert een stuk beter met het milieu en de mens om te gaan.

Let op de naden

Een duurzame spijkerbroek is goed gemaakt en gaat lang mee. Hoe zie je dat?

  • De naden lopen mooi recht, de stiksels zijn strak.
  • Hebben de naden langere, losse steken en zwalken ze een beetje, dan is de kans groot dat je jeans niet al te lang meegaat.
  • Hoe controleer je dat? Keer de broekspijp even binnenstebuiten om die naden te controleren voordat je gaat passen of kopen.

Check de wassing

duurzame spijkerbroek

Gescheurd, lichter gemaakt. Slecht voor mens en milieu vanwege vele chemicaliën, slechte arbeidsomstandigheden.

Gek genoeg wordt een spijkerbroek, nadat ie gemaakt is, vaak weer ‘stuk’ gemaakt. Niet alleen die zogenaamde hippe scheuren in je broek of rafelranden aan je zoom (dat is toch eigenlijk al voorbij?), maar ook de ‘gewone’ look wordt bewerkt. Zo wordt de broek vaak met stenen gewassen, met schuurpapier behandeld en met chemicaliën bewerkt, om die subtiel gedragen look te krijgen waar iedereen om lijkt te vragen. Dat gebeurt vaak niet onder al te beste arbeidsomstandigheden.

Bij MUD Jeans pakken ze dat anders aan. Ze gebruiken biologische enzymen, laser en synthetische stenen om hetzelfde effect te krijgen met een fractie van de impact van de klassieke manier van werken en letten bovendien op de arbeidsomstandigheden in de fabriek in Tunesië die ze regelmatig bezoeken. Dit is allemaal terug te lezen op hun site, want een beetje duurzaam merk is transparant.

Kies voor een duurzame kleur

Weet je dat donkere of zwarte jeans de minste behandelingen nodig hebben en daarom per definitie duurzamer zijn dan de lichte exemplaren? Om die lichtblauwe kleur te krijgen moeten die spijkerbroeken eerst geverfd en daarna weer gebleekt worden! Hoe gek wil je het hebben?

Wat nog gekker is: katoen en indigo binden niet! Spijkerbroeken worden van katoen gemaakt en met indigo gekleurd. Om dan toch die bewuste spijkerbroekenkleur te krijgen, komen er traditioneel gezien veel chemicaliën en tijd aan te pas om de kleur en de stof wél aan elkaar te binden. Zo gaat het garen gemiddeld 12 tot 20 keer een indigo-bad in.

Ook dit doen ze bij MUD Jeans anders. Ze hebben een methode ontwikkeld waarbij het garen maar één cyclus in schuim nodig heeft om te kleuren. Dat scheelt 99% water en er worden 85% minder chemicaliën gebruikt.

Je hebt spijkerstof en spijkerstof: kies de juiste

Gemengde stof

Je hebt spijkerstof en spijkerstof. Spijkerstof is traditioneel van katoen. Maar ja, niet iedereen wil veel betalen voor een goed exemplaar en dus kiezen we een goedkoper exemplaar. Dat is meestal minder strak geweven en voelt vrij synthetisch aan, omdat er meer polyester in zit. Voor een goede jeans wil je dus de stevige, strak geweven spijkerstof.

Comfort: ga niet boven de 2% elastan

duurzame spijkerbroek

Donkerblauwe spijkerbroek met rechte naden en 2% elastan. Zo kun je ze ook kopen, beter voor mens en milieu.

Daarnaast houden we van comfort. Spijkerstof is echter stug, zeker als je een strakke broek draagt, zit die niet altijd even gemakkelijk. Daarom wordt elastan toegevoegd. Als het niet meer dan 2% is, is het nog te doen. Maar teveel elastan wil je niet in je spijkerbroek omdat de broek – eenmaal afgedragen – dan veel moeilijker te recyclen is. Boven die 2% wordt recycling dus een probleem. Als het milieu aan je hart gaat, check dan de hoeveelheid elastan op het textiellabel in je spijkerbroek.

Neem pure spijkerstof en draag hem ‘in’

Of je kunt gewoonweg besluiten een (wijder) exemplaar zonder elastan te kopen zodat je minder last hebt van de stugge stof.  Die moet je echt indragen, zodat ze zich helemaal naar jouw lichaam gaan vormen. Een ouderwets concept, maar weer helemaal terug van weggeweest en populair bij jongeren.

Jeans niet te vaak wassen

Heb je je perfecte jeans gevonden?  Draag hem met veel plezier en was hem niet te vaak en nooit warmer dan 30˚C. Aan de lucht laten drogen en gewoon weer lekker dragen.

Zo blijft hij blijft beter in model en slijt minder hard.

Wat doe je met je oude jeans?

Geen zin meer in je spijkerbroek? Of zijn je jeans gewoon op?

Verkoop deze dan tweedehands of breng ‘m terug naar de maker. Dat laatste kan bij MUD Jeans.

Duurzame spijkerbroek via leasing

  • Bij MUD kun je jeans trouwens ook leasen,
  • of je levert een ander merk in en krijgt korting op een nieuwe, duurzame spijkerbroek van MUD Jeans. Van die oude broek maken ze bij MUD Jeans weer een nieuwe jeans.

Lees ook

 

Bron: Wyke Potjer van hetkanWEL

 





Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *