Kleding repareren is het nieuwe cool

De wereld wordt wakker. De duurzaamheidsinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Kleding repareren is het nieuwe cool. Dat weten jullie natuurlijk al lang, want ik heb vaker over mijn regelmatige gang naar de Gouden Schaar geschreven. Nu is er een heel reparatiecentrum ontstaan: United Repair Centre, in de Hallen in Amsterdam.

Hier werken jongvolwassenen met een vluchtelingenachtergrond. Zij repareren kledingstukken van merken uit Noordwest-Europa, die daardoor weer een nieuw leven krijgen.

Verzamelpunt kledingmerken

Repareren is het nieuwe cool

Repareren of vermaken is beter dan direct weggooien.

Kledingmerken willen klanten jarenlange garanties bieden, en dat betekent dat je nu je kleding kunt laten repareren. Niet meteen weggooien als het stuk is of uit de mode, maar naar UCR brengen. Nu duurzaamheid zoveel belangrijker wordt, kunnen de merken hiermee een goede sier maken. Zo wordt kledingreparatie het nieuwe cool, ook voor de grotere merken. De goed getrainde kleermakers van URC voeren die reparaties uit voor grote kledingmerken uit de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Overigens staat nergens op de website om welke merken het gaat.

40 kledingstukken per jaar

Circulaire mode moet de norm gaan worden, zoveel is duidelijk. Want de gemiddelde Nederlander gooit per jaar nog altijd 40 kledingstukken weg. Repareren is in dat geval een duurzaam alternatief. Als we onze kleding maar negen maanden langer zouden dragen dan we nu doen, kunnen we het afval- en watergebruik in de wereld tot wel 30% verminderen – volgens de website van United Repair Centre.

We gooien al gauw 40 kledingstukken per jaar weg.

300 nieuwe kleermakers

“Let’s make repair the new cool!” (oftewel ‘kleding repareren is het nieuwe cool), zo staat het beschreven op de website. De website is overigens alleen in het Engels te lezen.

De organisatie heeft grote ambities, zoals 150 banen creëren, waarvan tenminste 130 voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. URC hoopt over vijf jaar maar liefst 300.000 kledingstukken per jaar te repareren. En er is het plan om de komende vijf jaar 300 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot kleermaker. Het URC startte de nieuwe opleiding in september 2022. De oprichters van United Repair Centre geloven in de kracht van circulaire mode, én inclusiviteit. Deze twee dingen kunnen een wereld creëren waarin alles en iedereen kan bestaan.

Dit artikel is geschreven met dank aan Elisabeth Kaempffer

Lees ook:

Duurzaamheidsinitiatieven en -ideeën verschijnen in vele gedaanten. Lees eerdere blogs over dit onderwerp

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *