Vintage- en tweedehandskleding

De Haarlemmerstraat en -dijk in Amsterdam lijkt zo langzamerhand de ‘meubelboulevard’ voor winkels in vintage- en tweedehandskleding geworden. Veertien stuks heb ik geteld in een straat van slechts één kilometer lang.

Bijgewerkt 26.8.2023

Het is al lang aan de gang dat zich in deze straat winkels in vintage- en tweedehandskleding vestigen. Sommigen zitten er al jaren en jaren. De laatste tijd begint het me echter op te vallen dat er steeds meer nieuwe bijkomen. Voor de vintageliefhebbers en fans van tweedehandskleding heb ik ze voor je op een rijtje gezet. Daar, waar m/v staat is er dus ook kleding voor mannen. Staat het er niet bij, dan is de winkel alleen gericht op de vrouwenkleding. Voor de duidelijkheid:

Als vanaf het Centraal Station komt, dan begin je bij de HaarlemmerSTRAAT. Na de brug bij STACH heet het HaarlemmerDIJK. Dus let goed op bij de hierbij gegeven adressen.

Verschil vintage- en tweedehandskleding

  • Tweedehands spreekt voor zich, het is gedragen kleding en het kan van vorige week zijn, vorig jaar of jaren oud zijn.
  • Vintagekleding is uit een verder verleden. Het kán nieuw zijn (kleding die nooit verkocht is en soms zelfs nog in de verpakking), maar meestal is de kleding ooit gedragen. Vintage stamt uit de twintiger jaren tot en met eind tachtiger jaren van de vorige eeuw. Daarna zou het geen vintage meer moeten heten, maar vintage wordt al gauw te pas en te onpas gebruikt. Het verkoopt namelijk lekkerder. Hoe ouder de kleding, hoe zeldzamer en hoe duurder, meestal.
  • Hieronder groepeer ik de winkels op soort. Bij vrijwel elke winkel in vintage- en tweedehandskleding is een link toegevoegd. Soms hebben winkels geen website en zijn ze alleen te volgen via Instagram en/of Facebook.

Welke winkels verkopen vooral vintage?

Dit soort winkels zijn vaak wat rommeliger qua aanblik. Er hangt veel kleding. De kleding is niet altijd gestreken, wel meestal gewassen of gestoomd, denk ik. De inrichting is vaak funkier.

vintage- en tweedehandskleding

Vooral vintage

Zipper is een oude bekende uit de negen straatjes (Huidenstraat 7) die nu ook in de Haarlemmerstraat neergestreken is. Het is de eerste winkel die je tegenkomt als je begint aan de Haarlemmerstraat. Zipper is één van de oudste vintagewinkels in Amsterdam en bestaat al sinds 1979. Ze zijn gespecialiseerd in Amerikaanse vintage.

Haarlemmerstraat 8

Marbles Vintage

Zit ook al jaren in deze straat.

Haarlemmerdijk 64. Zit ook op Ferdinand Bolstraat 28 en Staalstraat 30.

Pop18

Soms kun je hier ook zo maar vintage couture tegenkomen voor een schappelijke prijs.

Haarlemmerstraat 70

Bij ons vintage m/v

Haarlemmerdijk 37

Rumors, vintage and design

Goede kwaliteit vintage vind je in twee verschillende winkels van dezelfde naam. Bestaat sinds 2011.
Van de  jaren ’50 tot de jaren ’90, en vooral een heleboel van de jaren ’60 en ’70, hun favoriete periode.

Haarlemmerstraat 29 en 99

Voornamelijk tweedehands

vintage- en tweedehandskleding

Vooral tweedehandskleding

Hier kun je ook vintage vinden, maar daar zijn deze winkels niet speciaal op gericht.

Thriftshop outlet m/v . Letterlijk betekent dit kringloopwinkel in het Engels, maar dat is dit niet, want ze zijn gewoon op winst gericht in tegenstelling tot een echte kringloopwinkel, zoals die hierna genoemd wordt.

Ze hebben vaste prijzen voor productcategorieën. Alle blouses en tops kosten bijvoorbeeld 14 euro. Te zien hierboven in de fotocollage, foto linksonder. In het najaar 2023 verwachten ze in het pand ernaast een kiloshop  te openen. In een kiloshop weeg je de kleding en het gewicht geeft dan de prijs aan. Vaak gaat dat ook in prijscategorieën trouwens. Als de naastliggende kiloshop open is, dan gaat eens in de 6-8 weken alles wat over is naar de thriftshop outlet en vervolgens in de uitverkoop. Daar wordt de kleding dan per dag goedkoper. Laten we zeggen: dinsdag kost alles 6 euro, woensdag 5 euro, donderdag 4 euro. Een soortgelijke winkel vind je op de Ceintuurbaan 127. Dit systeem heb ik ook in Antwerpen gezien. Zo kun je heel goede deals vinden.

Haarlemmerstraat 76

Kledingwinkel Amsterdam (geen website of sociale media) is een echte kringloopwinkel. Van de oude Volksbond.Een lekkere rommelwinkel en niet duur. Deze winkel is jarenlang gerund door een Engelsman. Sinds zijn dood houden verschillende vrijwilligers de wacht. Het kan dan gebeuren dat de winkel niet open is op de tijden die wel aangemeld staan. Dat gebeurde mij deze keer.

Haarlemmerstraat 146-148, naast Stach

Swapshop

De swapshop heeft een heel eigen systeem van verkoop tweedehandskleding. Hier kun je kleding inleveren, wat bij de meeste andere winkels niet het geval is. Het werkt als volgt:

  1. Je mag max 5 stuks inleveren (kleding, schoenen, andere accessoires).
  2. Bij het inleveren krijg je per item swaps. Hoe beter de kwaliteit van je ingeleverde stuk, hoe meer swaps je ontvangt. Voor de duidelijkheid: je krijgt géén geld, alleen swaps.
  3. Gebruik je swaps om 50% korting van de verkoopprijs te krijgen in de winkel of online. Bij iedere swap krijg je 1 euro korting.

Haarlemmerdijk 89

Tweedehands, midden en hoger niveau

De prijzen in deze genoemde categorie liggen hoger dan in de andere winkels van vintage- en tweedehandskleding . De uitstraling van deze winkels is luxer.

vintage- en tweedehandskleding

Tweedehandskleding midden en hoger niveau. Taro is niet meer, (im)Material is toegevoegd aan de tekst hieronder.

Studio Onrust

of te volgen via Facebook. Ze verkopen veel Italiaanse merken, dus veel kleinere maten (S en M, maar ook wel L) toen ik er was. Ze hebben een hele collectie Ralph Lauren shirts voor 49.95 euro/stuk.

Haarlemmerdijk 20

Taro designer Vintage

TARO is gestopt. Wel is er nog de andere winkel PARAGONS in Haarlem.

Hier vind je tweedehands kleding van bekende en minder bekende modehuizen. De prijzen liggen beduidend hoger dan in alle andere winkels, maar je hebt wel de kans hier een prachtig gemaakt kledingstuk van een mooie ontwerper te vinden. Zoals de verkoopster mooi verwoordde: “Nu heb je de kans een designer kledingstuk te vinden voor een prijs die je wel kunt betalen.” Ik heb er een Stella McCartney broek voor 150 euro gekocht. Als je op haar site kijkt, zie je echt heel andere prijzen.

Kleine Houtstraat 60, Haarlem

Betty Jane m/v

Betere kwaliteit tweedehands. Ze verkopen een combinatie van vintage, moderne merken en designer kleding. Ze hebben een kleine collectie roestvrij staal sieraden.

Beetje loungeachtig sfeer met zitje en ontspannen muziek. Ook mooie mannenkleding.

Haarlemmerstraat 119

(Im)Material m/v

Is ook high-end tweede hands. Ik liep er in de haast langs, dus niet binnen geweest. Ik hoor geruchten(augustus 2023) dat ze wel eens zouden kunnen verhuizen naar een andere plek op de Haarlemmerdijk of -straat. Ook te volgen via Instagram.

Haarlemmerdijk 171

Nieuw en tweedehands

vintage- en tweedehandskleding

Nieuw en tweedehands

Jutke en Riska is een vreemde eend in de bijt. Zij verkopen vintage maar ook heel veel eigengemaakte ontwerpen onder hun eigen label. Je ziet het verschil door het merkje Jutke en Riska dat in de kleding is genaaid. Een zeer kleurrijke winkel met originele en eigenzinnige ontwerpen. Ze zitten ook aan de Bilderdijkstraat en hebben winkels in Haarlem en Antwerpen. Ik word altijd heel vrolijk in deze winkel. Je kunt ook kledingstukken van Jutke en Riska in de Bijenkorf vinden.

Haarlemmerdijk 143, einde van de straat, vlakbij Bioscoop The Movies

Sam Sam, geen website, instagram of Facebook.

Nieuw en 2e hands, veel linnen nu

Haarlemmerdijk 139 C

 

Lees ook

2 reacties op “Vintage- en tweedehandskleding

  1. Leuk dat je dit voor ons op een rijtje hebt gezet, ik ben daar al heel lang niet meer geweest, ga toch maar weer eens kijken, bedankt!

    • Graag gedaan. Het is een leuke straat en zeker nu er zoveel tweedehandskleding is, wordt hij nog leuker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *